Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 15 mrt 2015 / 14:33 uur

‘Terror-oehoe is een beetje vettig’

De oehoe, die Purmerend meer dan een jaar terroriseerde, blijkt zich goed te hebben volgegeten in de stad. Het dier verkeert in goede gezondheid, maar is wel ‘een beetje vettig’. Dat liet de Purmerendse wethouder Mario Hegger zondag weten aan Metro. Vrijdag werd de vogel door een valkenier gevangen en naar een tijdelijke opvang gebracht. Hier willen vogeldeskundigen het dier de eerste weken ‘rustig observeren’. ,,Afhankelijk van deze bevindingen zal worden bepaald of de oehoe ergens wordt uitgezet of dat de vogel in gevangenschap moet blijven leven", zegt Hegger. Ook wordt gekeken of er iets is waaruit blijkt dat de oehoe eerder in gevangenschap is gehouden. Ook dit zal meewegen in het besluit waar de oehoe definitief zal gaan wonen.

Terror-oehoe

De aanwezigheid van de oehoe, beter bekend als terror-oehoe, zorgde al sinds maart vorig jaar voor problemen in Purmerend. De oehoe viel namelijk, met tussenpozen, mensen aan. In totaal zijn er inmiddels zo’n 50 geregistreerde oehoe-aanvallen. De aanvallen werden steeds heftiger en leidden tot vervelende verwondingen, waaronder fikse bulten, sneden en krassen. Ook zorgde de oehoe voor angst. Mensen durfden de straat niet meer op en voetbaltrainingen in de buurt van de verblijfplaats van de oehoe werden geannuleerd. De gemeente raadde mensen aan met een paraplu de straat op te gaan, een advies dat wereldnieuws werd. ,,De oehoe veroorzaakte een hausse aan nieuws", zegt Hegger. ,,We hopen dat, nu de oehoe is gevangen, de rust wederkeert."

Ontheffing

Omdat de oehoe een beschermd dier is, kon de gemeente de vogel niet zomaar vangen. Daarom werd een ontheffing van de provincie Noord-Holland aangevraagd. Deze procedure werd versneld doorlopen.

Wereldnieuws

Niet alleen het advies van de gemeente Purmerend om met een paraplu de straat op te gaan werd wereldnieuws. Ook de vangst van de oehoe haalde buitenlandse media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Terror-oehoe is een beetje vettig’
Sluiten