Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 mrt 2015 / 10:40 uur

Teeven: Kamer niet onjuist ingelicht over deal

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) ontkent dat de Tweede Kamer onjuist is geïnformeerd over een deal die hij jaren geleden als officier van justitie sloot met een crimineel. Hij zei dat donderdag nadat opnieuw ophef was ontstaan over de hoogte van het bedrag dat daarmee gemoeid was.

Het zou niet gaan om 2 miljoen, dat aan de Kamer gemeld is, maar om bijna 5 miljoen gulden, meldde Nieuwsuur woensdag. Teeven wilde inhoudelijk niet op het verschil tussen de bedragen ingaan. Hij verwees naar een verklaring die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag naar buiten bracht en waarin hij eveneens tegenspreekt dat hij de Kamer onjuist zou hebben ingelicht.

Lees ook: ‘Niet gelogen over deal Teeven met topcrimineel’

Teeven benadrukte dat Opstelten de politieke verantwoordelijkheid draagt voor een ambtenaar van het Openbaar Ministerie (OM). ”Ik moet het doen met de reactie van de minister.”

De staatssecretaris werkte in het verleden zestien jaar bij het OM en trad toen als aanklager op in grote zaken. ,,Ik kan u niet vertellen wat er binnen het OM is gebeurd. Het past niet aan ex-officieren van justitie om mededelingen erover te doen.”

Voor zover Teeven weet, heeft hij de minister goed ingelicht. De staatssecretaris denkt ook niet dat er een fout is gemaakt. Hij herhaalde dat hij herinneringen aan de deal heeft, maar dat de feitelijke onderbouwing niet aanwezig was. Opstelten heeft dit al enkele keren aan de Kamer laten weten, zei Teeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Teeven: Kamer niet onjuist ingelicht over deal
Sluiten