Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

Stop selfies met jonge dieren in de natuur

De hype onder mensen om hippe selfies met of close-ups van dieren te maken, blijkt dodelijk te zijn voor die dieren. Boswachters stuiten steeds vaker op gestorven (jonge) dieren die slachtoffer zijn geworden van lieden die er foto’s van wilden maken. Soms zelfs door de beestjes te verdoven.

De laatste jaren wordt het probleem van hobbyfotografen die willen pochen met bijzondere foto’s van wilde dieren op social media steeds groter. „De dieren raken hierdoor gestrest of beschadigd en kunnen in hun vlucht ergens terechtkomen waar ze zich niet kunnen redden en overlijden”, zegt Boswachter Frans Kapteijns in Midden-Brabant. „Stop ermee. Laat ze met rust.”

Lees ook: Brandweerlieden maken selfie bij dodelijke brand

Het is inmiddels een ware gruwel voor de boswachters: mensen die willen pochen op social media met bijzondere selfies, waarop ze met wilde dieren te zien zijn. „De dieren raken hierdoor gestrest of beschadigd en kunnen in hun vlucht ergens terechtkomen waar ze zich niet kunnen redden en overlijden”, zegt boswachter Frans Kapteijns in Midden-Brabant. „Stop ermee. Laat ze met rust.” Het is een groeiend probleem, beaamt Natuurmonumenten. „We zien steeds vaker foto’s op social media verschijnen waarop mensen te dicht bij de dieren staan”, zegt Margreet van Beem van Natuurmonumenten. „We willen foto’s maken niet ontmoedigen, maar kom niet te dichtbij. Dit is absoluut slecht voor de dieren.”

Stikstof

De fotografen gebruiken stikstof om de dieren stil te laten zitten, schoppen tegen slaapbomen van ransuilen aan om ze wakker te maken, schijnen met laserpennen in de ogen of pakken vlinders op om ze te plaatsen op een bloem naar keuze. Kapteijns ziet het voor zijn ogen gebeuren. „Het is de laatste jaren veel meer geworden dan pakweg 20 jaar geleden. Iedereen kan tegenwoordig fotograferen en wil de ultieme foto posten op social media. Mensen moeten vooral fotograferen in de natuur, maar op een verantwoorde manier. Respecteer de natuur en haal geen rare streken uit.”

Onwetendheid

Het overgrote deel van de mensen is echter niet kwaadwillend, zegt de boswachter van Natuurmonumenten, maar onwetend. Een selfie voor een tak met kleine uiltjes lijkt voor de maker misschien onschuldig, maar de dieren kunnen in hun paniek vluchten naar onbekend en dus gevaarlijk terrein. Mensen moeten beseffen dat de Nederlandse natuur geen safaripark of dierentuin is, zegt Kapteijns. „Mensen staan steeds verder van de natuur af, maar ze moeten beseffen dat ze niet op de kinderboerderij zijn. Daar kun je selfies maken en de dieren aaien.”

Optillen

Het aaien en oppakken van kleine wilde dieren is een volgend probleem. Vooral in het voorjaar wanneer er jonkies worden geboren. Wandelaars zien een klein reekalfje liggen en denken dat die verlaten is door de moeder. „Zielig diertje, denken ze en ze beginnen het te aaien of pakken het op. Niet doen! Als je ze aanraakt, en dat geldt voor veel diersoorten, is de kans groot dat ze door de reuk worden verstoten door de moeder. Dieren moeten opgroeien in de natuur. Respecteer de gastheer. Bij iemand thuis ga je ook niet overal aanzitten.”

Jonge dieren

Sommige mensen nemen jonge dieren mee als ze zo’n hoopje alleen zien liggen. Daarover ontvangt Natuurmonumenten geregeld meldingen. Zo ook Victor Nuijten, flora- en faunabeheerder bij de gemeente Ede in Gelderland. „Men neemt ze mee naar huis of camping met alle gevolgen van dien. Als men het dan niet meer weet, kunnen wij het alsnog oplossen. Overal verschijnen nu jonge dieren. Laat ze liggen. De moeder is vlakbij. Optillen of meenemen overleven ze niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stop selfies met jonge dieren in de natuur
Sluiten