Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 9 mrt 2015 / 07:25 uur

‘Steun reizigers tegen geweld helpt NS’ers’

Onder spoorpersoneel is de onrust groot na de zware mishandeling van een conducteur donderdagnacht bij Hoofddorp. NS’ers eisen nu concrete actie tegen het groeiende geweld op en rond het spoor. Zonder snelle maatregelen, is een landelijke actiedag niet uitgesloten. „Het wachten is op de eerste dode NS’er”, waarschuwt Wim Eilert van spoorvakbond VVMC.

Hoe is het met het NS-personeel na de mishandeling bij Hoofddorp?

„Het is erg onrustig geworden. Mensen roeren zich flink. Dat viel ook wel te verwachten. Maandag gaan machinisten om 9 uur de toeter van hun trein een minuut lang aanzetten. In Alkmaar heeft treinpersoneel om 4.45 uur groot werkoverleg georganiseerd. Hetzelfde vindt dinsdag plaats op de standplaats in Zutphen, en mogelijk woensdag in Leeuwarden. Het incident van donderdag houdt iedereen geweldig bezig.”

Vrijdag werd al een deel van het spoor bij Hoofddorp platgelegd.

„Heel begrijpelijk. Mensen vinden echt dat de maat nu vol is. Genoeg is genoeg. Later deze week voeren de vakbonden en NS overleg met minister Ivo Opstelten van Justitie en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Daar verwachten wij veel van. Ondertussen zal het de komende dagen hectisch blijven.”

Zie ook: Dossier OV-geweld

Vorig jaar sprak Opstelten al met treinpersoneel over het geweld.

„Dit leverde uiteindelijk weinig op. Mansveld zei vrijdag: ‘Poten af van het treinpersoneel’. Dat is een duidelijke reactie. Ik hoop echt dat de ernst nu is doorgedrongen. Maar dat zal moeten blijken uit de afspraken die we deze week met de bewindslieden kunnen maken.”

Welke afspraken?

„De dubbele bezetting op de trein moet terug; er moet een extra hoofdconducteur of een lid van het service & veiligheidsteam bij, zodat kaartcontroles niet meer alleen gedaan worden. Als NS daar de financiële middelen niet voor heeft, dan moet de politiek bijspringen.”

Is dit voldoende?

„De politiek kan ook meehelpen de toegangspoortjes op de treinstations sneller te sluiten. Het meeste geweld komt van zwartrijders. Diverse lokale politici hebben moeite met gesloten poortjes, omdat mensen dan misschien moeten omlopen. Een CDA-wethouder uit Leeuwarden vindt de interwijkfunctie van het station belangrijker dan veiligheid voor treinpersoneel. Aan veiligheid moet je geen prijskaartje hangen.”

Lees ook: NS’ers leggen spoor bij Hoofddorp plat na geweld

Er wordt ook geroepen om de terugkeer van de spoorwegpolitie.

„Met de komst van de Nationale Politie is de spoorwegpolitie verdwenen en zijn de politieposten op de grote stations weggehaald. Alleen Amsterdam Centraal heeft nog zo’n post. Maar eigenlijk moeten er ook op kleinere stations politieposten zijn. Dit is nu eenmaal nodig. Het incident van donderdag gaat alle grenzen te buiten, maar zaterdag is in Helmond opnieuw een conducteur mishandeld. Geweld tegen treinpersoneel is aan de orde van de dag.”

Dat voorkomt een politiepost?

„Een politiepost op een station werkt preventief. En daarbij kan het veiligheidspersoneel een zwartrijder sneller aan de politie overdragen.”

Er ontstaan nu diverse acties, maar eigenlijk vooral vanuit het treinpersoneel zelf.

„Dat geeft maar aan hoe enorm dit leeft. Men is er de hele dag mee bezig. Je ziet het aan de vele mailtjes, WhatsApp’jes en Facebookberichten. De warme reacties en steunbetuigingen van reizigers helpen overigens enorm. Hier steken ze het NS-personeel echt een hart mee onder de riem. Daar zijn we hartstikke blij mee. Steun van reizigers is een hele goede zaak.”

#iksteunhetnspersoneel Tweets

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Steun reizigers tegen geweld helpt NS’ers’
Sluiten