Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Nieuws 19 mrt 2015 / 07:30 uur

‘Slecht kopietje’ blijkt kostbaar schilderij

Een kostbaar schilderij blijkt jarenlang in een kelder van een museum te hebben gelegen, omdat men dacht dat het om een “slecht kopietje” van het origineel ging. De zogenaamde replica bleek al die tijd toch het originele kunstwerk “Coliseum by Moonlight” van de vermaarde Britse kunstschilder Joseph Wright of Derby te zijn. De waarde? Ruim 1,25 miljoen euro.

In de jaren ’60 werd het schilderij dusdanig belabberd gerestaureerd, dat experts – waaronder de museumdirecteur – dachten dat ze een slecht vervaardigde replica van het schilderij in handen hadden. Het doek degradeerde dan ook naar de kelder.

‘Verschrikkelijk’

Volgens BBC was het een huidige conservator van het museum die erachter kwam dat een pronkstuk van de collectie ergens lag opgeborgen. Tijdens het opmaken van de museumcatalogus kwam de medewerker tot de conclusie dat ze twee echte Wrights in bezit hadden, terwijl er toch maar één in het museum hing. “We zeiden: ‘Dit kan niet waar zijn. Er staat er eentje in de opslag, maar die ziet er verschrikkelijk uit’”, aldus hoofdconservator Lucy Bamford.

De ‘replica’ werd uit het stof gehaald. Middels infraroodtechnologie kwam het museum tot de conclusie dat ze het originele schilderij uit 1780 in handen hebben.

Nadat het stuk – nu wel – goed is gerestaureerd, zal het worden tentoongesteld. Dit zal waarschijnlijk nog dit jaar gebeuren.

Van Gogh

Jaren geleden werd een schilderij van Vincent van Gogh onverhoopt als ‘nep’ bestempeld en eindigde daarom op een zolder. Pas jaren later kwam het Van Gogh Museum er dankzij forensisch onderzoek achter dat het wel om de echte Zonsondergang bij Montmajour ging. Het schilderij werd geschat op een waarde van ruim 30 miljoen pond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Slecht kopietje’ blijkt kostbaar schilderij
Sluiten