Metro
Metro Nieuws 14 mrt 2015 / 14:06 uur

Schippers: affaire met bonnetje niet toevallig

Volgens VVD-minister Edith Schippers is het geen toeval dat het bonnetje rond de omstreden Teeven-deal in verkiezingstijd is opgedoken. Dat zei ze zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Door de zaak zijn deze week twee VVD-bewindspersonen van Veiligheid en Justitie (Ivo Opstelten en Fred Teeven) afgetreden. Schippers, die deel uitmaakt van het VVD-campagneteam, zegt niet te weten wie er achter zit, maar ze vermoedt niet dat het een politieke partij is.

Niet voor niets nú

"Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter”, zegt Schippers.

Vijftien jaar geleden sloot Teeven als officier van justitie een omstreden miljoenendeal met een drugshandelaar. Die kwestie speelde recent opnieuw op. Deze week bleek dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over de zaak.

De afgelopen wekend kreeg de VVD te maken met meer kwesties. Zo stapte VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen op na gedoe over zijn declaratiegedrag. Ook raakte er een VVD-fractielid uit Stichtse Vecht in opspraak door lekken over een burgemeestersbenoeming en een verdenking van hennepteelt en witwassen

Rotincidenten

"Het zijn rotincidenten”, aldus Schippers in De Telegraaf. "Er komen te veel dingen naar boven. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan. Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Dus ik vind eigenlijk dat de partij heel goed functioneert, dat we rustig blijven en gefocust op waar het om gaat, namelijk dat we koers moeten houden met het land.”

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Schippers dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over haar uitlatingen. "De minister uit zware beschuldigingen richting de ambtenaren van het ministerie van Justitie inzake de affaire Cees H. Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schippers: affaire met bonnetje niet toevallig
Sluiten