Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Rutte: jihadisten mogen daar sneuvelen

Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen kunnen beter daar sneuvelen dan dat ze terugkomen naar Nederland. Premier en VVD-leider Mark Rutte zei dat donderdag in het RTL-verkiezingsdebat. Van de politiek leiders die deelnamen aan het debat was hij de enige die de stelling onderschreef. Alexander Pechtold (D66), Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) keerden zich allemaal tegen de stelling.

Rutte legde uit dat jihadisten uitreizen om de meest vreselijke aanslagen te plegen en dat ook willen als ze terugkomen naar Nederland. Rutte wil dat niet, probeert dat te voorkomen, maar als hij moet kiezen heeft hij liever dat ze in Syrië of Irak sneuvelen.

Lees ook: ‘Nederlander pleegt zelfmoordaanslag in Irak’

Rutte werd aangevallen door Pechtold, die zei dat de premier hier eigenlijk het gedachtegoed van PVV-leider Geert Wilders vertolkte. "Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn.” Pechtold noemde het standpunt van Rutte "een premier onwaardig”.

Taak

Rutte zei dat het grootste deel van Nederland achter hem staat. "Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen.” Pechtold zei dat Nederland als rechtsstaat juist teruggekeerde jihadisten moet berechten. Hij noemde de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. als voorbeeld: die zit sinds de moord in de gevangenis. "Maar Theo van Gogh is dood en ik wil geen tweede Theo”, antwoordde Rutte.

Lees ook: ‘Nederlanderschap huidige jihadist intrekken’

CDA-leider Buma vindt dat teruggekeerde jihadisten moeten worden opgepakt. Ze komen nu veel te makkelijk terug en verdwijnen dan uit het zicht, aldus Buma. "Daar zit het probleem.” Volgens SP-voorman Roemer moet er meer worden ingezet op het deradicaliseren van jihadisten. Dat moet volgens hem al vroeg beginnen, bijvoorbeeld in het onderwijs. "Daar moeten we veel meer bovenop zitten.” Samsom van de PvdA moest denken aan de moeder die haar dochter terughaalde van de grens met Syrië. "Je gunt geen moeder dat haar kind sterft in een zinloze oorlog.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte: jihadisten mogen daar sneuvelen
Sluiten