Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Rutte ergert zich aan CDA

De politieke verhoudingen tussen het kabinet en oppositiepartij CDA blijven kil. Minister-president Mark Rutte liet vrijdag na de ministerraad weten dat de houding van de christendemocratische partij in het parlement hem "bij tijd en wijle irriteert”.

Tegenvallend

Het lijkt of CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zijn oppositierol "tot het uiterste wil doordrijven”, aldus Rutte. "Dat valt me tegen.” De contacten in politieke en zakelijke zin zijn "absoluut nul”. Er zijn geen contacten of bewegingen, voegde hij eraan toe.

Ons land zit volgens de premier in een "bijzondere situatie” omdat het langzaam herstelt na een zware crisis. Hij zou het normaal vinden als het CDA in zo’n tijd verantwoordelijkheid neemt. De partij hoeft niet het hele kabinetsbeleid te steunen, maar wel "een breed draagvlak voor het herstelbeleid garanderen”.

Geen meerderheid

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. De coalitieregering van VVD en PvdA heeft tot dusver voornamelijk geleund op de constructieve oppositie van D66, ChristenUnie en SGP. Die zorgen in ruil voor inspraak voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Maar het is -afgaande op peilingen – nog maar de vraag of deze vijf partijen ook na de Provinciale Statenverkiezingen nog een meerderheid in de Senaat hebben. De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Daarom probeert Rutte vooral bij het CDA en in mindere mate bij GroenLinks steun te zoeken.

Het CDA zegt goede plannen van het kabinet te gaan steunen, maar geen gedoogpartij te willen worden. De partij wil onder meer nieuwe bezuinigingen om de belastinghervorming mogelijk te maken. Daar wil het kabinet niets van weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte ergert zich aan CDA
Sluiten