Metro
Metro Nieuws 23 mrt 2015 / 09:25 uur

‘Regeringen en WHO laks bij uitbraak ebola’

De regeringen van de drie zwaarst getroffen West-Afrikaanse landen en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben de uitbraak van de dodelijke ziekte ebola verergerd door aanvankelijk niet te reageren op oproepen van hulpverleners om snel in actie te komen. Dat stelt Artsen zonder Grenzen (AzG) in een maandag verschenen rapport.

Inefficiënt en traag

Volgens internationaal voorzitter Joanne Liu van de hulporganisatie heeft de ebola-epidemie "de inefficiënte en trage reactie op noodsituaties” blootgelegd. De epidemie die ruim een jaar geleden waarschijnlijk begon met de dood van een kleuter in Guinee, heeft inmiddels aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost. Bijna alle slachtoffers vielen in Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Het rapport van AzG is gebaseerd op interviews met hulpverleners van de organisatie. Zij heeft het afgelopen jaar ruim 1300 buitenlandse en 4000 lokale hulpverleners ingezet die samen ongeveer 5000 ebolapatiënten hebben verzorgd.

Keuzes

AzG moest door de aanvankelijke wereldwijde passiviteit soms keuzes maken die tot verdere verspreiding van ebola leidden. Zo werd eind augustus de AzG-kliniek in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia overspoeld door patiënten. Hulpverleners moesten doodzieke mensen aan de poort weigeren, al wisten ze dat daardoor andere mensen met de ziekte zouden worden besmet.

De organisatie steekt de hand ook in eigen boezem. Binnen AzG was er een kleine groep ebola-experts en het zou beter zijn geweest eerder meer hulpverleners te mobiliseren. Door de omvang van de epidemie en de zwakke reactie van de internationale gemeenschap zagen AzG-teams zich gedwongen kwalitatief minder goede zorg te leveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Regeringen en WHO laks bij uitbraak ebola’
Sluiten