Metro
Metro Nieuws 2 mrt 2015 / 18:55 uur

Politie en brandweer mogen drones gaan gebruiken

In de toekomst zullen drones een grote rol kunnen spelen bij hulpverlening, opsporing en handhaving van de openbare orde. De onbemande luchtvaartuigen bieden verder economische en maatschappelijke kansen voor bedrijven en overheden. Daarom wil het kabinet dat qua regelgeving veel meer mogelijk wordt dan nu, zo is maandag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Bewaking

Het kabinet wil bijvoorbeeld dat politie en brandweer vanaf 1 juli toestemming hebben om boven gebouwen of mensenmenigten te vliegen. Overdag, maar ook na zonsondergang. Ook zien regeringspartijen VVD en PvdA mogelijkheden om drones in te zetten voor de inspectie van infrastructuur, het bewaken en beveiligen van objecten en terreinen, klimatologisch onderzoek, de land- en tuinbouw en de media.

Privacy

De komende periode worden de behoeftes en mogelijkheden verder onderzocht. Er wordt hierbij ook gekeken hoe het zit met de bescherming van privacy en het gebruik van drones voor recreatief gebruik. Het recreatief gebruik van drones valt onder de Regeling modelvliegen uit 2005. De laatste tien jaar is het aantal drones flink toegenomen, en ook zijn veel van die vliegtuigjes uitgerust met een camera.

In de brief schrijft het kabinet verder dat ook wordt onderzocht wat het gevaar is van het gebruik van drones door kwaadwillenden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie en brandweer mogen drones gaan gebruiken
Sluiten