Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 4 mrt 2015 / 08:09 uur

Overleed middeleeuwse ridder tijdens steekspel?

Een middeleeuwse man, die mogelijk ridder is geweest, is overleden aan verwondingen die hij opliep bij een steekspel. Dat suggereren de beschadigingen aan zijn skelet, zo meldt The Daily Mail.

Schade

De resten werden gevonden bij de kathedraal van Hereford en vertonen tekenen van schade aan de rechterschouder. Daarnaast lijken de ribben te zijn gebroken. Volgens experts komen de wonden overeen met verwondingen die worden opgelopen tijdens een middeleeuws toernooi of steekspel.

Bij een steekspel bevechten twee of meer ridders te paard elkaar met lansen. In de middeleeuwen werd dit regelmatig gedaan om de strijdvaardigheden te trainen en om geschillen uit te vechten. Voor deze ridder liep het steekspel niet zo goed af.

“Het is duidelijk dat we niet zeker zijn van hoe mensen aan hun verwondingen komen”, legt Andy Boucher, die nauw betrokken is bij het project, uit. “Maar in dit geval is er een aanzienlijke hoeveelheid bewijs dat suggereert dat deze man betrokken was bij een bepaalde gewelddadige activiteit. Het feit dat hij dit op zijn 45ste nog deed, suggereert dat hij een taaie was.”

Ongebruikelijke skeletten

Archeologen hebben bij de kathedraal tussen 2009 en 2011 overblijfselen uitgegraven, maar er lopen nog altijd onderzoeken naar de ‘ongebruikelijke skeletten’, zoals die van de ridder. Gezien het graf van de ridder is hij ergens tussen 1100 en 1300, in de late middeleeuwen dus, overleden.

Het skelet vertoonde meerdere verwondingen aan de ribben en rechterschouder. Sommige daarvan waren genezen, anderen niet, wat erop wijst dat de verwondingen niet op hetzelfde moment zijn opgelopen. Het lijkt erop dat de man bij overlijden nog niet hersteld was van een deel van de verwondingen. Mogelijk zijn het zelfs die verwondingen die hem fataal zijn geworden. Hij is ongeveer 45 jaar oud geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overleed middeleeuwse ridder tijdens steekspel?
Sluiten