Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 11 mrt 2015 / 12:25 uur

Omstreden hacker in debat met studenten

De omstreden hacker David Schrooten deelt zijn verhaal op 24 april met IT-studenten. In Utrecht is hij de hoofdgast tijdens het derde IT Talent Debate.

De 24-jarige Schrooten (Spijkenisse) werd in 2012 opgepakt in verband met vermeende creditcardfraude. De vorige maand kwam de student voorwaardelijk vrij nadat hij twee jaar lang in vijf streng bewaakte Amerikaanse gevangenissen had gezeten.

Risico’s

Sinds zijn vrijlating ontloopt Schrooten de media, maar maakt voor de IT-studenten en organisator evenementenbureau Conjugo Events in april een uitzondering. Waarom hij een platform krijgt, kan Renée Derksen van IT Talent Debate wel uitleggen: ,,David Schrooten zal vertellen hoe gevaarlijk het kan zijn als je online bezig gaat zoals hij. Hij weet tenslotte zelf alles van de risico’s."

Lees ook: Twitter en Instagram Taylor Swift gehackt.

Schrooten leerde zichzelf als computerfanaat op jonge leeftijd programmeren en hacken. Hij verzamelde andere getalenteerde hackers om zich heen en probeert met zijn groep als sport andere hackerteams een hak te zetten.

In de val

Persoonlijk ging het mis. Twee jaar geleden werd hij door de Amerikaanse geheime dienst in de val gelokt en opgepakt op een Roemeens vliegveld. Daar wilde hij nietsvermoedend zijn vriendin bezoeken. Zelf noemde hij zijn tijd in de Amerikaanse cel ‘mensonterend’.

IT-studenten kunnen zich voor het debat in het Utrechtse Media Plaza aanmelden via www.ittalentdebate.com. Er is plek voor tweehonderd ‘man’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Omstreden hacker in debat met studenten
Sluiten