Metro
Metro Nieuws 13 mrt 2015 / 21:52 uur

‘OM en Belastingdienst wisten bedrag Teeven-deal’

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de Belastingdienst was op de hoogte van de deal tussen Fred Teeven en drugscrimineel Cees H. Dat zegt de voormalige Amsterdamse hoofdofficier Hans Vrakking in een interview met de Volkskrant.

Volgens Vrakking was de omstreden belastingparagraaf in de schikking met de veroordeelde hasjhandelaar "een dode letter". "Het Kolibrie-onderzoek naar Cees H. en Johan V. was nota bene een financieel onderzoek van de Fiod, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Dus hoezo: de Belastingdienst wist van niks?", aldus Vrakking.

Lees ook: Wat hield de Teeven-deal met Cees H. in?

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven stapten maandag op wegens de bonnetjesaffaire rondom de deal die Teeven in 2001 maakte met Cees H. Het beruchtje bonnetje van de ‘Teeven-deal’ kwam diezelfde dag alsnog boven water. Jarenlang werd door justitie volgehouden dat het om een bedrag van 1,25 miljoen gulden ging waar nog 750.000 gulden vanaf ging aan belasting. Het bleek uiteindelijk om 4,7 miljoen gulden te gaan.

‘Niks mis mee’

Vrakking zegt verbaasd te zijn over de ophef. Hij was destijds de directe baas van toenmalig officier van justitie Fred Teeven en volgens hem was er niks mis met de deal. Hij zat zelf niet aan de onderhandelingstafel, maar was wel betrokken bij de totstandkoming ervan en besprak dit met het College van Procureurs-Generaal, de OM-top. Zijn waarnemer Ben Swagerman ondertekende de deal uiteindelijk, omdat Vrakking afwezig was.

Lees ook: Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar Teeven-deal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘OM en Belastingdienst wisten bedrag Teeven-deal’
Sluiten