Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Obama: VS maakte opmars IS mede mogelijk

Islamitische Staat (IS) is een “directe uitloper van al-Qaeda in Irak” en die terreurbeweging is “ontstaan uit onze invasie” in dat land. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een interview met VICE News, dat maandag is gepubliceerd. Volgens Obama was het een “onbedoeld gevolg”.

Zorgen

Verder stelt Obama dat hij ervan overtuigd is dat IS wordt teruggedrongen. Wel uit hij zijn zorgen dat als IS wordt verslagen het onderliggende probleem niet is verholpen. Volgens Obama is er geen toekomst voor jongeren in gebieden waar IS een opmars heeft gemaakt. "Een jonge man die daar opgroeit heeft geen opleiding en geen vooruitzichten voor de toekomst. Hij kijkt rond en de enige manier waarop hij respect kan krijgen is door een strijder te worden.”

Volgens Obama moet er daarom meer worden nagedacht over diplomatie, ontwikkeling en onderwijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Obama: VS maakte opmars IS mede mogelijk
Sluiten