D. van Aken
D. van Aken Nieuws 30 mrt 2015 / 09:56 uur

Nieuw kenteken voor auto’s: 007, 010 en 020

Het is een zwarte dag voor "kentekenhumor". Vandaag gaat de eerste auto met een nieuw kenteken de weg op. De drie letters in het midden zijn verdwenen.

Nieuw kenteken

De nieuwe kentekens bestaan uit twee letters, drie cijfers en tot slot nog een letter. Op de eerste nummerplaat staat GB-001-B. Het nummerbord wordt maandagmiddag uitgereikt door minister Schultz (Infrastructuur). De plaat is voor stichting Het Vergeten Kind.

Kentekenhumor

Door het verdwijnen van de drie letters is er veel minder kans op vreemde combinaties als KGB, NSB en GFT. De enige lettercombinaties die tot nu toe niet worden geaccepteerd is SS en SD.

Volgens een woordvoerder van de RDW zijn alle cijfercombinaties mogelijk. Een autobezitter in Rotterdam kan dus straks rondrijden met 020 op zijn auto.

Gaat vijf jaar mee

Met deze volgorde van letters en cijfers zijn ongeveer 2,8 miljoen kentekens mogelijk. De RDW, die over het wegverkeer gaat, verwacht dat de combinatie ongeveer vijf jaar meegaat. Daarna stappen we over op G-001-BB.

Lees ook: Kenteken invoeren bij parkeren niet verplicht

De vorige combinatie heeft korter bestaan. Die begon in 2013 met 1-KBB-00. Dat eerste kenteken was ook voor een goed doel, namelijk Save the Children. De serie is nu al op, omdat de RDW alleen de beginletters K, S, T, X en Z heeft gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw kenteken voor auto’s: 007, 010 en 020
Sluiten