Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 mrt 2015 / 21:25 uur

‘Niet gelogen over deal Teeven met topcrimineel’

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) meldt donderdag in een verklaring dat hij de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd over een schikking van het OM in 2000 met drugsdealer Cees H. Opstelten meldde eerder dat het om 2 miljoen gulden zou gaan, maar Nieuwsuur bericht dat het bijna 5 miljoen gulden betrof.

Volgens de minister is niet precies bekend hoeveel precies is overgemaakt aan Cees H. Uit onderzoek naar de schikking blijkt dat "er géén financiële gegevens meer beschikbaar zijn: er zijn geen bankafschriften meer als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen. Er zijn ook geen andere documenten meer voorhanden.”

Onvoldoende herinneringen

De deal werd destijds getroffen door huidig staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, toen was hij officier van justitie. "Ook de betrokkenen, onder wie de staatssecretaris, hebben onvoldoende herinneringen om onderbouwde uitspraken te kunnen doen over de financiële afwikkeling van deze schikking”, laat Opstelten weten.

Lees ook: Kamer debatteert over Teeven-deal

Volgens de minister kan hij ,,geen ultieme duidelijkheid kan verschaffen over de afwikkeling van de schikking”. Er blijft volgens hem altijd de mogelijkheid bestaan dat bankafschriften alsnog door derden worden overgelegd. De advocaten van Cees H. beroepen zich op hun beroepsgeheim.

Hoewel Opstelten geen documenten meer kon vinden zegt Nieuwsuur meerdere documenten te hebben ingezien waarin de exacte details van de schikking staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Niet gelogen over deal Teeven met topcrimineel’
Sluiten