Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 mrt 2015 / 08:30 uur

Nederlander leidt begrafenis Engelse koning

De Engelse koning Richard III wordt zondag, zo’n 500 jaar na zijn overlijden, alsnog begraven. De stoffelijke resten van de middeleeuwse koning werden drie geleden door archeologen gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. De begrafenisstoet gaat eerst naar het slagveld bij Bosworth waar hij in 1485 sneuvelde, om vervolgens via de ommelanden van de stad naar de kathedraal te trekken. De belangrijkste festiviteiten voor het publiek, in Market Bosworth, worden geleid door de Nederlander Jurgen Kruijt.

"Op de voornaamste plaatsen waar de processie langskomt, bij het slagveld en de kathedraal, moet je een toegangsbewijs hebben. Market Bosworth is de enige plek waar het publiek zomaar kan komen en we verwachten dan ook 8000 tot 10.000 mensen", zegt Kruijt, die manager is van een groot hotel in het plaatsje met nog geen 2000 inwoners.

Gekleed zoals in de vijftiende eeuw

In het dorp vindt een kleine ceremonie plaats als de processie met de kist van Richard III passeert. "We verwelkomen het cortège met de kist van de koning, de bisschop van Leicester en een archeoloog van de universiteit. Ik doe dat samen met een van de schoolkinderen uit Market Bosworth en iemand van de kerkgemeente. En mensen zijn aangekleed zoals in de vijftiende eeuw en begeleiden de stoet."

Lees ook: Engelse koning Richard III was controlfreak

Kruijt ziet het evenement als een festiviteit, ook al gaat het om een begrafenisstoet. Richard III wordt donderdag herbegraven. "Het is een vorst die ruim vijfhonderd jaar geleden is overleden, dus we grijpen de gelegenheid ook aan om te laten zien wat Market Bosworth te bieden heeft."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nederlander leidt begrafenis Engelse koning
Sluiten