Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 5 mrt 2015 / 13:02 uur

Minister zet geregeld Nederland Op Stelten

Als burgemeester van Rotterdam hadden velen groot respect voor hem, maar als minister van Veiligheid en Justitie maakt Ivo Opstelten dermate vaak een uitglijer dat zijn status in rap tempo begint af te brokkelen.

De nieuwste affaire rond Opstelten doet zijn positie serieus wankelen. De minister zou de Tweede Kamer hebben voorgelogen over een schimmige deal die is gesloten met drugscrimineel Cees H. Zelf ontkent Opstelten overigens gelogen te hebben.

Miljoenen witgewassen

Staatssecretaris Fred Teeven sloot in 2000 een deal met H. over het vermogen van de crimineel. In ruil voor een boete van 750.000 gulden zou het Openbaar Ministerie verder afzien van de jacht op het geld van de veroordeelde hasjhandelaar. Door deze afspraak werd voor H. 4,7 miljoen gulden witgewassen, zo blijkt nu. Opstelten had de Kamer voorgehouden dat het om een bedrag van ’slechts’ 1,25 miljoen gulden ging.

Lees ook: Ruzie Opstelten en politie naar kookpunt

Vaker dan hemzelf en de Kamerleden lief is schuttert de VVD’er tijdens debatten. Hij komt dan over als een oude man die niet uit zijn woorden kan komen en onlangs was duidelijk voor een ieder, door een openstaande microfoon, te horen dat hij zichzelf moest oppeppen om antwoorden van journalisten te kunnen beantwoorden.

Affaire Demmink

Vijf voormalig directeuren van justitiële inrichtingen deden al aangifte tegen Opstelten, omdat hij het onderzoek naar oud-topambtenaar Joris Demmink zou belemmeren. Demmink wordt ervan verdacht minderjarige jongens te hebben misbruikt, maar Opstelten doet deze verhalen af als onzin.

Ook bij de aanpak van faillissementsfraude ging er het nodige mis. Zoveel dat de SP Opstelten verweet de Kamer voor te liegen. Deze vorm van fraude, waarbij schuldeisers, werknemers en belastingdienst worden gedupeerd, zou worden aangepakt met een nieuw systeem. Daarbij ging van alles fout, wat de minister volgens de SP verzweeg.

Lees ook: ‘Ik heb niet gelogen over Teeven-deal’

Dubieuze agent aangesteld

Het aanstellen van een politieman die de beveiliging van de Nucleaire Top in Den Haag moest regelen was een volgende smet op het blazoen van de minister. Deze politieman bleek onvoldoende gescreend en er was door Opstelten niet naar een zogenoemde ’verklaring van geen bezwaar’ gevraagd. Inlichtingendienst AIVD had twijfels over zijn integriteit en de man werd van de zaak afgehaald nadat hij al anderhalf jaar met de voorbereidingen bezig was.

Ivo Opstelten is minister met een gevoelige portefeuille. ’s Lands veiligheid en gerechtigheid hangt ervan af en de burgers kijken meedogenloos mee. Het lijkt er op dat die zware last de Rotterdammer te veel wordt en hij bezwijkt onder de druk.

Agenten woedend

Inmiddels kunnen ook zijn eigen politiemensen het bloed van Opstelten wel drinken. Tijdens slepende cao-onderhandelingen die momenteel gaande zijn over het salaris, wekt Opstelten hun woede door niet toe te geven aan de eisen om, na vier jaar stilstand, de agenten meer geld te geven.

Lees ook: Opstelten betaalde consultant drie keer Balkenendenorm

Extra olie op het vuur bij deze onderhandelingen is het enorme bedrag dat Opstelten wel over heeft voor de inhuur van extern personeel voor de politie. Toppunt daarbij is de ict-specialist die computerproblemen moest oplossen en daarvoor in twee jaar een salaris ontving van 1,3 miljoen euro. Extra saillant is dat volgens de politiebonden het probleem ook nog eens niet is verholpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister zet geregeld Nederland Op Stelten
Sluiten