Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 11 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Met deze tips rijdt je auto het zuinigst

Achteruit inparkeren is veiliger, zo meldt Metro woensdag. Maar je bespaart er ook brandstof mee! Diverse deskundigen laten weten dat vooruit wegrijden zuiniger is.

Dat zit als volgt: Een koude motor verbruikt veel meer brandstof, soms wel 50 procent. Als je uit parkeerstand wegrijdt, is de motor vaak afgekoeld. Als je dan eerst nog achteruit moet rijden uit het parkeervak, verbruik je dus onnodig brandstof, ook nog eens op het moment dat er extra benzine of diesel nodig is.

Dat is ook de reden waarom je eerst helemaal klaar moet gaan zitten, gordels om, snoepjes gepakt, lippen gestift, en dan pas moet starten. Irritant als je voorganger het bij de benzinepomp op die manier aanpakt, maar het bespaart geld.

Nog meer tips:

Tank altijd ’s morgens

Aan de pomp betaal je per liter. Vloeistoffen zetten echter uit naarmate het warmer wordt. Daarom krijg je ’s morgens als het koeler is, meer brandstof per liter dan ’s middags als het warm is.

Houd de ramen dicht

Door het rijden met open ramen kan het energieverbruik door de toegenomen luchtweerstand zo’n tien procent toenemen.

Lees ook: Werknemers moeten achteruit inparkeren

Rem zo min mogelijk

Het oplichten van de remlichten kost brandstof. Laat de auto dus zoveel mogelijk uitrollen zonder te remmen.

Kijk ver vooruit

De meeste automobilisten houden slechts in de gaten wat er in de nabije omgeving gebeurt. Door wat verder te kijken dan je neus lang is, kun je beter anticiperen en word je minder snel verrast waardoor je ook minder abrupt hoeft te remmen en weer optrekken.

Lees ook: Benzineprijs weer in de lift

Verder zijn natuurlijk een juiste bandenspanning en het gebruik van cruisecontrol op de juiste snelheid brandstofbesparende maatregelen.

Wie zich aan de tips houdt, kan wel 15 procent brandstof besparen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met deze tips rijdt je auto het zuinigst
Sluiten