Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 4 mrt 2015 / 11:14 uur

‘Mensen met overgewicht hebben andere hersenen’

Mensen met ernstig overgewicht hebben een andere hersenstructuur dan mensen die niet te zwaar zijn. Het beloningssysteem in het brein bij mensen met obesitas vertoont een afwijking, zo concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit van Barcelona na onderzoek van hersenscans.

Hersenbeelden

De onderzoekers maakten MRI-beelden van de hersenen van 31 proefpersonen tussen de 12 en 39 jaar met ernstig overgewicht. De deelnemers waren te zwaar, maar verder wel gezond. De hersenbeelden vergeleken de onderzoekers met de scans van 32 vrijwilligers met een gezond gewicht. Er waren volgens de onderzoekers duidelijk verschillen te zien in hersengebieden die betrokken zijn bij het beloningsysteem, het deel van onze hersenen dat zorgt dat we ons goed en beloond voelen na een prikkel. Ontregelingen in dit systeem spelen een rol bij verschillende soorten verslaving, zoals die aan verdovende middelen en gokverslavingen.

Obesitas in hersenen

,,Ons onderzoek laat zien dat de anatomie van de hersenen afwijkt bij mensen met ernstig overgewicht, en dat obesitas dus mogelijk ook een neurobiologische conditie is", zegt hersenonderzoeker en coördinator van de studie Martijn van den Heuvel van het UMC Utrecht Hersencentrum. ,,Veel mensen denken nog altijd dat iemand die te dik is gewoon wat minder moet eten. Maar als deze mensen inderdaad voedselprikkels anders verwerken, is het misschien beter om een deel van de behandeling ook daar op te richten. Dat is belangrijk, want obesitas dreigt wereldwijd een steeds groter maatschappelijk probleem te worden, met grote gevolgen voor de volksgezondheidszorg.”

De cijfers

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft bijna 40 procent van de volwassen wereldbevolking overgewicht, terwijl 13 procent lijdt aan obesitas. In dertig jaar tijd betekent dat een verdubbeling van het aantal mensen met obesitas.

De verschillen in hersenen van proefpersonen met obesitas en proefpersonen zonder overgewicht lijken zich al op jonge leeftijd voor te doen. Dit wijst er op dat veranderde bedrading mogelijk ten grondslag ligt aan obesitas en geen gevolg er van is, stelt het onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Mensen met overgewicht hebben andere hersenen’
Sluiten