Metro
Metro Nieuws 8 mrt 2015 / 18:50 uur

‘Live camerabeelden op scherm voor veiliger uitgaan’

In het uitgaansgebied van Hilversum is zaterdagavond een proef gestart met een groot scherm dat live camerabeelden uitzendt van de meldkamer van de politie. De proef is bedoeld om te testen of het beeldscherm bijdraagt aan het gevoel van veiligheid tijdens het uitgaan.

Ook al hangen er vaak vele bewakingscamera’s in uitgaansgebieden, zijn mensen hier vaak niet van op de hoogte. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) stelt dat meer besef van cameratoezicht kan leiden tot een veiliger gevoel tijdens het uitgaan.

De burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, startte officieel het experiment tussen de cafés en kroegen in de Groest, het uitgaansgebied van Hilversum. “Het scherm moet een gevoel geven dat er toezicht wordt gehouden. Dat geeft een gevoel van veiligheid,” aldus Broertjes tegen de NOS.

Inbreuk privacy

Niet iedereen was blij met de komst van het scherm. "Ik voel me zo bekeken als ik privé op een terras zit en dan zo groot word uitgebeeld. Dat vind ik geen fijn idee", aldus een kroegganger.

Lees ook: Staking om meer veiligheid in de trein dreigt

Opvallend is de maatregel te noemen, zeker aangezien het aantal incidenten tijdens het uitgaan afnemen. Toch, ondanks die afname, wanen feestvierders zich niet per se veiliger. "Het aantal incidenten loop terug, maar ik grijp elke mogelijkheid aan om het veiligheidsgevoel nog verder te verhogen", aldus burgemeester Broertjes.

In de gemeenten Alkmaar, Kampen, Amersfoort en in Arnhem lopen er ook pilots om de veiligheid in de uitgaansgebieden te verbeteren. In die gemeenten experimenteren ze met andere maatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Live camerabeelden op scherm voor veiliger uitgaan’
Sluiten