Jet Hesselink
Jet Hesselink Nieuws 10 mrt 2015 / 16:25 uur

Literaire jongerenprijs voor Nederlandse schrijver

De Nederlandse schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer gaat er dit jaar met de literaire jongerenprjis ‘De Inktaap’ vandoor. Deze prijs gaat ieder jaar volgens de Taalunie naar winnaars van grote literaire prijzen. Met de roman ‘La Superbra’ waarmee hij in de prijzen is gevallen, won hij eerder al de Libris Literatuurprijs.

Lees ook: AKO Literatuurprijs gewonnen door Vlaming Stefan Hertmans

Antwerpen

Het boek werd door ruim 1.250 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curacao als favoriet gekozen. Voor de prijs lezen scholieren van vijftien tot achttien jaar vier boeken. De schrijver moest voor de ontvangst van zijn prijs afreizen naar Antwerpen, waar hij een gedenkplaat ontving in het bijzijn van zo’n duizend scholieren.

Verliefd

Het boek gaat over de Italiaanse stad Genua. Hier belandde Pfeijffer vijf jaar geleden vanuit Leiden met de fiets. Hier raakte hij verliefd op de stad. De hoofdpersoon Leonardo is iemand die Pfeijffer zelf zou kunnen zijn. De echte hoofdrol is weggelegd voor de stad, waarin niets is wat het lijkt. Pfeijffer lijkt er een groot genoegen in te scheppen in zijn boek om de lezers op het verkeerde been te zetten. De Stichting Literatuur Prijs op haar site: ,,Behalve een ode aan Genua en zijn bewoners, is La Superbra in de eerste plaats een ode aan de verbeelding.”

Het doel van de prijs is de uitwisseling van Nederlandstalige boeken tussen leerlingen, docenten en scholen te stimuleren in het Nederlandse taalgebied. De Nederlandse Taalunie is is één van de initiatiefnemers van de prijs, die sinds 2002 wordt uitgereikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Literaire jongerenprijs voor Nederlandse schrijver
Sluiten