Metro
Metro Nieuws 12 mrt 2015 / 13:45 uur

Kremlin: Poetin is zo fris als een hoentje

Het Kremlin heeft donderdag laten weten dat er helemaal niets mis is met de Russische president Vladimir Poetin. Hij is zo fris als een hoentje. Deze week zou Poetin een bezoek brengen aan buurland en bondgenoot Kazachstan, maar de reis werd afgezegd. Volgens bronnen in Kazachstan was Poetin ziek.

Niet in openbaar

Doordat Poetin al een week niet in het openbaar is verschenen, groeien de speculaties over de gezondheidstoestand van Poetin. Op woensdag zou Poetin een gesprek hebben met een vertegenwoordiging uit de Georgische afvallige regio Zuid-Ossetië, maar ook dat gesprek werd op het laatste moment afgelast. Het laatste publieke optreden was een gesprek met de Italiaanse premier Matteo Renzi op 5 maart.

De woordvoerder van Poetin heeft echter laten weten dat er niets bijzonders is. "Hij heeft de hele tijd afspraken, maar niet alle afspraken zijn openbaar.” Hij voegde er aan toe dat er "geen reden is om bezorgd te zijn” en dat Poetin sterk genoeg is om bij het handen schudden "handen te breken”.

Raadsel

Wat er werkelijk gebeurt in het Kremlin weet niemand. De Britse premier Churchill noemde Rusland ooit een raadsel verpakt in een mysterie. De advocaat van de onlangs doodgeschoten oppositieleider Boris Nemtsov denkt dat er achter de schermen ruzie is. De moord op Nemtsov was mogelijk een gebaar van het ene kamp aan het andere kamp. "Ik denk dat Poetin zelf misschien oprecht verbijsterd en bang was. Want als je iemand naast de muren van het Kremlin kan doodschieten, kan het dan niet ook langs de route van de colonne met de president?”, vraagt advocaat Vadim Prochorov zich af.

Volgens sommige analisten zou er ruzie zijn tussen de veiligheidsdienst FSB en de Tsjetsjeense alleenheerser Ramzan Kadirov. Poetin leunt zwaar op beide kampen. Kadirov kreeg een paar dagen geleden een hoge onderscheiding van het Kremlin. Vrijwel tegelijk maakte de FSB bekend dat twee mensen waren opgepakt voor de moord op Nemtsov. De verdachten bleken banden met Kadirov te hebben. Vervolgens meldde een ander orgaan van het Kremlin dat de verdachten in de gevangenis waren gemarteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kremlin: Poetin is zo fris als een hoentje
Sluiten