Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 2 mrt 2015 / 13:09 uur

Klein groepje braveriken kan files oplossen

Er is vaak maar weinig nodig om files op te lossen, zo blijkt uit een onderzoek naar de zogenoemde spookfiles op de A58 in Brabant. Als 1500 mensen zich daar dagelijks keurig aan de gewenste snelheden houden, dan is het probleem uit de wereld. Dat betreft slechts 2 procent van alle automobilisten die dagelijks over het traject rijden.

Lees ook: Test met autosnufjes tegen spookfiles

De spookfiles op de A58 vormen een groot probleem. Van al het oponthoud op de snelweg is 40 procent niet te verklaren door ongeluk of andere misere. Die files ontstaan zeer waarschijnlijk door het rijgedrag van de weggebruikers. Plotseling remmen bijvoorbeeld kan grote gevolgen hebben.

Daarom is nu een speciale app ontwikkeld die voortdurend de juiste snelheid doorgeeft aan de gebruikers ervan. Als 1500 mensen de app gaan gebruiken zijn de files opgelost, zo is de verwachting van het projectteam dat de opdracht heeft het oponthoud uit te bannen.

Ook andere landen

Het project op de A58 wordt gevolgd in andere delen van Nederland en Europa. De A58 maakt onderdeel uit van de Coöperatieve ITS Corridor. Deze corridor loopt van Nederland, via Duitsland naar Oostenrijk. De drie landen werken binnen deze corridor gezamenlijk aan slimme technieken die de verkeersdoorstroming bevorderen. De partners van het Project Spookfiles maken een basis waarop andere diensten en systemen verder kunnen ontwikkelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klein groepje braveriken kan files oplossen
Sluiten