Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 23 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Injectienaalden gebruikt in ziekenhuis onveilig’

Injectienaalden van het merk Terumo blijken onveilig te zijn, blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Dossier EenVandaag. De naalden worden veel gebruikt worden in Nederlandse ziekenhuizen.

Loslatende lijmdeeltjes op de plek waar de naalden vastzitten kunnen in het bloed van de patiënten terechtkomen. Experts zijn van mening dat de naalden zo spoedig mogelijk van de markt gehaald moeten worden.

Vaccins

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is in samenwerking met partnerorganisaties in andere Europese landen naar aanleiding van de uitzending een onderzoek begonnen. Behalve Nederlandse ziekenhuizen wordt het naaldenmerk ook veel gebruikt door de famaceutische bedrijven die vaccins leveren aan het Rijksvaccinatieprogramma. Volgens het tv-programma worden de naalden onder meer gebruikt bij vaccinaties tegen DKTP, BMR en hepatitis A.

De klokkenluider, die het probleem meldde bij Dossier EenVandaag, beweert dat het probleem zich voordoet bij één op de vijf naalden van Terumo. Het bedrijf produceert per jaar honderden miljoenen naalden.

Lees ook: WHO wil af van hergebruik naalden

‘Geen risico’

Woordvoerder van Terumo laat aan het programma weten: "Wij vinden dat er geen risico is voor de patiënt en daarom hebben wij klanten en onze kwaliteitscontroleer niet geïnformeerd."

Artsen laten weten zich zowel ongerust te maken over zowel de samenstelling van de lijm die in het bloed kan komen als over de stukjes lijm die kunnen gaan klonteren in bloedvaten. Met als gevolg trombose en herseninfacten.

Melden bij Inspectie

De Inspectie zegt pas vorige week summier te zijn geïnformeerd door Dossier EenVandaag. Zodra de naalden beschikbaar zijn zal de Inspectie ze laten onderzoeken. Op zijn website roept de IGZ de bron van Dossier EenVandaag op zich bij de Inspectie te melden, desnoods anoniem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Injectienaalden gebruikt in ziekenhuis onveilig’
Sluiten