Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 29 mrt 2015 / 15:00 uur

‘Houthi-rebellen Jemen zijn vleugellam’

Saudi-Arabië beweert succes te boeken met de luchtaanvallen op stellingen van sjiitische opstandelingen in buurland Jemen. Volgens een hoge generaal zijn alle vliegvelden die de Houthi-rebellen in bezit hadden platgegooid. Zij zouden over geen enkele straaljager en raketinstallatie meer beschikken.

Tijdens de bombardementen zouden ook burgers zijn getroffen. De Houthi-rebellen spreken van 35 doden en 88 gewonden, hoewel onduidelijk is of het om burgers of strijders gaat. Als wraak zouden de opstandelingen zeker 1800 gevangenen hebben losgelaten. De Jemenitische minister Riyadh Yaseen van Buitenlandse Zaken dreigde zaterdag met een door Saudi-Arabië geleide militaire grondoperatie tegen de rebellen.

Lees ook: Jemen kruitvat door strijd soennieten en sjiieten

Oorlog

In Jemen, het armste land uit de Arabische wereld, is het al jaren onrustig. De strijd tussen de soennieten en sjiieten, de twee belangrijkste stromingen uit de islam, is uitgemond in een oorlog. In september viel de hoofdstad Sanaa in handen van de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Naast terreurgroep al-Qaida is nu ook IS actief in Jemen.

De Saudiërs leiden sinds vorige week een coalitie van Arabische landen die de bombardementen op Jemen uitvoert. Het land wil ook een gezamenlijke troepenmacht vormen om ‘de groeiende bedreigingen in de regio’ het hoofd te kunnen bieden. Feitelijk is het spierballenoptreden van Saudi-Arabië, Egypte en Turkije een signaal naar Iran, dat in Irak en Jemen steeds meer aan invloed wint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Houthi-rebellen Jemen zijn vleugellam’
Sluiten