Metro
Metro Nieuws 3 mrt 2015 / 08:32 uur

Hillary Clinton had geen officieel e-mailadres

Hillary Clinton heeft in de vier jaar waarin ze minister van Buitenlandse Zaken was uitsluitend haar persoonlijke e-mailadres gebruikt in plaats van een officieel adres van de Amerikaanse overheid. Haar correspondentie viel daardoor tot twee maanden geleden niet na te gaan in de archieven van het ministerie, meldt The New York Times.

Clinton heeft hiermee de regels overtreden. Correspondentie van ministers moet namelijk volgens de Amerikaanse wet worden gearchiveerd, zodat bijvoorbeeld Congresleden, historici en journalisten ze kunnen raadplegen. Documenten die staatsgeheimen bevatten hoeven weliswaar niet direct openbaar te worden, maar moeten wel aanwezig zijn.

Lees ook: Hillary Clinton verdiende al 9 miljoen

Pakket van 55.000 pagina’s

Het gebruik van een persoonlijk e-mailadres brengt bovendien veiligheidsrisico’s met zich mee. Medewerkers van Clinton hebben volgens de krant twee maanden geleden een pakket van zo’n 55.000 pagina’s aan e-mail alsnog overgedragen aan het ministerie. Dat gebeurde nadat het ministerie het initiatief had genomen om alsnog aan de regels te voldoen. Het is volgens de krant echter niet duidelijk of dit daadwerkelijk alle werkgerelateerde e-mails zijn.

Dat Clinton alleen een privaat e-mailadres gebruikte, kwam aan het licht door onderzoek van een commissie van het Huis van Afgevaardigden. De commissie wilde Clintons correspondentie over de dodelijke aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi van 2012 tegen het licht houden, maar kon nergens e-mails vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hillary Clinton had geen officieel e-mailadres
Sluiten