Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 mrt 2015 / 06:45 uur

Guinee neemt noodmaatregelen tegen ebola

In een groot deel van West- en Zuidwest-Guinee worden noodmaatregelen genomen in de strijd tegen ebola. President Alpha Conde heeft dat zaterdag bekendgemaakt.

Inwoners van de districten Forecariah, Coyah, Dubreka, Boffa en Kindia is gevraagd komende 45 dagen liever niet naar buiten te gaan en reizen zoveel mogelijk te beperken. Voedsel en medische spullen worden naar de lokale bevolking gebracht. Ook worden ziekenhuizen en behandelcentra afgesloten waar nieuwe ziektegevallen zijn ontdekt.

Eerste keer

Het is de eerste keer dat Guinee het land deels op slot gooit. Buurland Sierra Leone heeft inwoners vorige week al opgeroepen om een paar dagen binnen te blijven om verspreiding van ebola te voorkomen. Guinee hoopt op deze manier een halt toe te roepen aan de verspreiding van ebola. Conde hoopt half april op nul nieuwe besmettingsgevallen. Overigens heeft de president niet duidelijk gemaakt wanneer de noodmaatregelen precies ingaan.

Aantal patiënten verdubbeld

Al meer dan 10.300 mensen uit voornamelijk Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn sinds de epidemie bezweken aan ebola en meer dan 24.000 mensen zijn besmet. Afgelopen tijd is het aantal patiënten in Guinee verdubbeld ten opzichte van vorige maand. Het land heeft moeite om de ziekte te bestrijden omdat de lokale bevolking vaak niet wil meewerken met artsen. Angst en onwetendheid spelen hulpverleners meer dan een jaar nadat de epidemie is uitgebroken nog altijd parten.

Lees ook: ‘Regeringen en WHO laks bij uitbraak ebola’

Sinds vorige week is Guinee gestart met een het toedienen van een experimenteel Amerikaans vaccin. De Wereldgezondheidsorganisatie is van plan 10.000 mensen te vaccineren in de komende weken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Guinee neemt noodmaatregelen tegen ebola
Sluiten