Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 mrt 2015

Gratis OV in Parijs om vervuiling tegen te gaan

In de Franse hoofdstad Parijs kunnen mensen dit weekend gratis reizen met het openbaar vervoer. De stad heeft de maatregel ingezet in een poging te hoge luchtvervuiling in de stad terug te dringen, in de hoop de Parijzenaren zo uit hun auto’s te lokken.

Wanneer de luchtvervuiling desondanks zo ernstig blijft, moet de overheid beslissen of het autoverkeer maandag wordt beperkt en het openbaar vervoer langer gratis blijft.

De maatregelen kosten de stad een flinke hoeveelheid geld. Dit weekend derven de vervoersmaatschappijen 6 miljoen euro aan inkomsten, meldt Le Figaro. Voor elke doordeweekse dag dat mensen niet voor hun ticket hoeven te betalen, scheelt het nog eens 4 miljoen euro.

Geïrriteerde longen

Critici verwijten de regering dat ze niet snel genoeg beslissingen neemt om de vervuiling tegen te gaan. “Sinds vijf dagen leven de Parijzenaren onder een deken van fijnstof, ozon en stikstofdioxide, de longen staan eraan bloot, de ogen en huid zijn geïrriteerd, zonder dat de regering serieuze maatregelen neemt. De lucht in de hoofdstad is niet te ademen”, schrijft kwaliteitskrant Le Monde verwijtend.

Lees ook: We leven korter door stikstofdioxide en fijnstof

Het gebrek aan maatregelen zou voortkomen uit angst van de regering verliezen te lijden bij de departementale verkiezingen. Die worden deze en volgende week zondag gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gratis OV in Parijs om vervuiling tegen te gaan
Sluiten