Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 24 mrt 2015 / 08:01 uur

Giro 555 helpt 200 duizend ebolaslachtoffers

Ruim 200.000 mensen in door ebola getroffen landen zijn in bijna vijf maanden tijd geholpen met geld van Giro 555. Op dit moment is iets meer dan 30 procent uitgegeven van de tijdens de Nationale Actie verzamelede 10,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een tussenrapportage van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Lees ook: ‘Kerkhof in ebolastad lijkt op dat uit oorlogstijd’

Tweederde van het nu uitgegeven geld van Giro555 ging naar ‘verschillende facetten van gezondheidszorg’, aldus de SHO. Het gaat om medische zorg, medische hulpgoederen, voorlichting en veilige begrafenissen zodat aan ebola overleden mensen het virus niet doorgeven aan nabestaanden.

Hulp

Verder zijn 10.000 lijkzakken en 15.280 beschermende pakken voor hulpverleners met het Nederlands geld gekocht en verspreid. Ook kregen 6100 mensen voedselhulp, kregen 4000 kinderen alternatief onderwijs en ontvingen 73.500 mensen hygiënemiddelen.

De SHO verwacht de gehele 10,5 miljoen euro eind dit jaar volledig te hebben uitgegeven. Hoewel een wereldwijde uitbraak van ebola is voorkomen, grijpt het dodelijke virus nog altijd om zich heen in Liberia, Guinee en Sierra Leone. „De ebolaramp is een uitputtingsslag”, noemt SHO-voorzitter Henri van Eeghen de situatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Giro 555 helpt 200 duizend ebolaslachtoffers
Sluiten