Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 31 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

Geboorte van baby digitaal melden voorkomt naamfout

De kans op fouten in de naam van een baby, doordat de kersverse vader in een roes de geboorteaangifte doet, wordt kleiner nu ook digitale geboorteaangifte mogelijk is. Almelo is de eerste gemeente in ons land die in februari digitale geboorteaangifte mogelijk maakte in samenwerking met het ziekenhuis in de stad. Inmiddels hebben bijna honderd ouders de geboorte van hun kind hier online doorgegeven. Ruim zeventig andere gemeenten hebben de software hiervoor recent ook aangeschaft.

Gemeentehuis

Een geboorte moet binnen drie dagen worden aangegeven bij de gemeente waarin het kind is geboren. Het zijn vooral de vaders die voor deze aangifte naar het gemeentehuis afreizen. In Almelo is dit niet langer noodzakelijk. Ouders kunnen hier samen digitaal hun kind aangeven. Een handtekening met pen is wel nog steeds vereist, maar de geboorteakte stuurt de gemeente indien gewenst naar het ziekenhuis waar het kind geboren is, zodat een ritje naar het gemeentehuis niet nodig is.

Naamfoutje

„Een geboorteaangifte op het gemeentehuis kost kostbare tijd", zegt Jurriaan Piek van PinkRoccade Local Government, het ict-bedrijf dat software voor gemeenten ontwikkelt. „Vaders blijven na de geboorte van hun kind het liefste bij de baby en hun vrouw. Vanuit die behoefte is de digitale geboorteaangifte ontstaan. Mooie bijkomstigheid is dat het aantal correcties op naamgeving hierdoor sterk zal verminderen. Moeders letten vooral goed op de juiste schrijfwijze van de naam."

Daar is Arjan van Luipen, advocaat gespecialiseerd in naamswijzigingen het mee eens. „Het komt verbazingwekkend vaak voor dat de vader een foutje maakt bij het aangeven van de geboorte van zijn kind. Sommige vaders lijken na de bevalling van hun vrouw toch een beetje de weg kwijt te zijn."

Robert versus Robbert

De meest pijnlijke foutjes zijn volgens Van Luipen als het gaat om fouten in vernoemingen. „Soms wordt de tweede naam van het kind vergeten. En dat is dan net de naam van iemand uit de familie van moederskant." Ook de juiste spelling is bij vernoemingen cruciaal. „Stel de opa van het kind, moederskant, heet Robert en er is besloten het kind naar hem te vernoemen. Dan is de moeder niet blij als papa thuiskomt met een geboorteakte waarop Robbert met dubbel b staat." Bedenktijd bij de geboorteaangifte bestaat niet. De enige mogelijkheid om de naam na aangifte nog te veranderen is in de rechtbank. „Twee paar ogen bij de geboorteaangifte zullen zeker helpen bij het verminderen van deze fouten", stelt Van Luipen.

Handtekening

In andere gemeentes, waaronder Lochem, Waalwijk en Haarlemmermeer kan de geboorte sinds dit jaar ook digitaal worden doorgegeven, maar hier wordt niet samengewerkt met een ziekenhuis. Voor de daadwerkelijke handtekening met pen moet een van de ouders dus nog wel naar het gemeentehuis. „Dat zal snel veranderen”, zegt Piek. „Nog dit jaar zal een digitale handtekening ook volstaan. Vorig jaar is hier al een wet voor aangenomen, maar het precieze technische ontwerp moet nog worden vastgesteld door de ministeries."

Huwelijk en overlijden

Ook andere burgerzaken kunnen sinds begin dit jaar in verschillende gemeenten digitaal geregeld worden. Zo komt bij de gemeente Oss 95 procent van de huwelijksaanvragen digitaal binnen. In Waalwijk kan een overlijden digitaal worden doorgegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geboorte van baby digitaal melden voorkomt naamfout
Sluiten