Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 19 mrt 2015 / 19:29 uur

‘Freek Vonk zet aan tot selfies met dieren’

Televisieprogramma’s waarin dierenkenners zoals Freek Vonk en de Australische Steve Irwin slangen om hun nek draperen en op krokodillen gaan zitten, zet andere mensen ertoe hetzelfde te doen in de Nederlandse natuur. Dit zeggen meerdere natuurdeskundigen naar aanleiding van berichtgeving in Metro over de trend dat steeds meer mensen selfies met wilde dieren maken. Met alle fatale gevolgen van dien.

Lees ook: Stop selfies met jonge dieren in de natuur

Te dicht bij dieren in de buurt komen voor die ene ultieme foto kan een dier de dood in jagen, zei Natuurmonumenten donderdag in Metro. Dit bericht heeft veel reacties losgemaakt. Onder meer over de natuurprogramma’s die op de Nederlandse televisie te zien zijn. Programma’s zoals die van Freek Vonk waarin hij dieren betast om uitleg te geven over hun gedrag, zou hetzelfde gedrag bij hobbyfotografen uitlokken. „Types als Freek Vonk zenden selfies uit van zo’n half uur”, reageert Tjeerd van Tol. Deze ecoloog in dienst van de gemeente ‘s-Hertogenbosch geeft in zijn vrije tijd excursies. „Ik zie dat mensen tegenwoordig meteen op de dieren af vliegen om ze te vangen of aan te raken”, zegt Van Tol. „Ze zien dat ook op televisie gebeuren. Als je een goede foto wilt maken, moet je dichtbij zijn, denken ze.”

Terughoudend

Ze stuiven af op een bosje waar reeën zich ophouden of knielen naast schuwe bevers. „Vervolgens vluchten de dieren en je ziet ze niet meer terug”, zegt Van Tol. „Je kunt best een jonge kikker op de hand houden, maar niet bij elkaar uit de hand rukken. Natuur is meer dan dieren willen vangen. Freek doet goede dingen voor wetenschappelijk onderzoek en om interesse voor de natuur te creëren, maar dat kan terughoudender.”

Australië

Frans Kapteijns, boswachter voor Natuurmonumenten in Midden-Brabant, deelt zijn mening. „Door dit soort programma’s denken mensen dat de natuur een kinderboerderij is”, zegt Kapteijns. „De kijkers beseffen ook niet dat sommige beelden geschoten zijn op een farm en niet in de wildernis.” Vooral in Australië zijn mensen er verzot op. Onder meer Steve Irwin, ‘The Crocodile Hunter’, heeft de toon gezet volgens Kapteijns. „Ze geven krokodillen een hand en aaien neushoorns. Ze zijn er gek op. Freek geeft goede natuurlessen, maar hij moet minder de showman uithangen. Tegelijk met de educatie die hij geeft over het dier, zegt hij ook dat je heel dichtbij kunt komen. Dat is niet goed.”

Freek Vonk was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Freek Vonk zet aan tot selfies met dieren’
Sluiten