Metro
Metro Nieuws 8 mrt 2015 / 11:50 uur

Dit moet je weten over Internationale Vrouwendag

Deze zondag wordt alweer voor de 107de keer Internationale Vrouwendag gevierd. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij onder andere economische en politieke prestaties van vrouwen. Het thema van dit jaar: #MakeItHappen. Metro zette een aantal feiten op een rijtje over deze speciale dag voor de vrouw.

Dag voor vrouwen en meisjes

In 1908 gingen duizenden vrouwen die werkzaam waren in de textielindustrie in New York de straat op voor een beter loon, kortere werkdagen en vrouwenkiesrecht. Deze staking wordt gezien als het prille begin van de internationale dag voor de vrouw.

De Duitse feministe en socialiste Clara Zetkin deed in 1911 het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Deze datum werd echter niet overal aangehouden. In Nederland werd de dag voor het eerst gevierd in 1912, op 12 maart.

Google Doodle

Gedurende de Koude Oorlog kreeg de dag wat minder aandacht doordat het werd gezien als een communistische aangelegenheid. Maar sinds de jaren zestig staat de dag weer volop in de belangstelling. In 1978 werd Internationale Vrouwendag zelfs door de Verenigde Naties erkend.

Wat begon als een socialistische feestdag, groeide uit tot een internationale manifestatie. Sinds 2005 staat ook Google elk jaar stil bij Internationale Vrouwendag met een passende doodle.

De laatste jaren wordt er op steeds meer plekken stilgestaan bij deze speciale dag voor de vrouw. Ook in Nederland worden er deze zondag verschillende bijeenkomsten gehouden. Bekijk hier hoe ook jij deelt kunt nemen aan deze dag. Ook multi-talent BeyoncéWho Run The World? – Knowles zal deze dag niet zomaar aan zich voorbij laten gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dit moet je weten over Internationale Vrouwendag
Sluiten