Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 mrt 2015

Dino Bouterse krijgt 16 jaar cel

De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, Dino Bouterse, moet 16 jaar en drie maanden de cel in. Dat besloot de rechtbank in New York dinsdag.

Deal

Dino Bouterse sloot eerder een deal met het Openbaar Ministerie in New York. Hij zou een lagere straf krijgen in ruil voor een gedeeltelijke schuldbekentenis. Hij bekende daarom een samenzwering om de Libanese terreurorganisatie Hezbollah te steunen en de smokkel van 10 kilo cocaïne. Volgens Amerikaanse aanklagers is de zoon van de president van Suriname ook verantwoordelijk voor wapenhandel.

Het is in de VS gebruikelijk dat verdachten een gedeeltelijke bekentenis afleggen in ruil voor strafvermindering. Daarover worden afspraken gemaakt tussen aanklagers en verdediging. De rechter moet zo’n deal bekrachtigen.

Infiltratie

Dino Bouterse werd in augustus 2013 op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd op basis van een infiltratieactie. Zo overlegde Dino Bouterse in juli 2013 in Suriname een paar keer met Amerikaanse agenten over het opzetten van een basis voor Hezbollah in Suriname. Eind juli reisde hij naar Griekenland om met zijn contacten concrete plannen te maken.

De vermeende Hezbollahbaas vertelde dat zijn organisatie tegen de Amerikanen vecht. "Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties. Ga je akkoord?”, vraagt de infiltrant. "Ja”, antwoordde Bouterse.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dino Bouterse krijgt 16 jaar cel
Sluiten