Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 30 mrt 2015

Dagelijks voor zes ton aan huisraad in de fik

Iedere dag vliegt er voor meer dan een half miljoen euro aan huisraad en opstal in de Nederlandse huiskamers in de fik. En dat is nog naast de brandschade die wordt veroorzaakt door hennepplantages.

Nederlandse verzekeraars keren in totaal iedere dag 630.000 euro uit aan bewoners van wie er inboedel of opstal in brand is gevlogen, zo berekende het Verbond van Verzekeraars op verzoek van Metro.

Wat verzekeraars niet vergoeden is brandschade door een hennepplantage. En dat komt zo’n 6 keer per dag voor. Omdat de ravage na dergelijke vlammenzeeën vaak nog veel groter is, komt er nog een aanzienlijk bedrag aan dagelijkse brandschade bij.

Bij hennep meer schade

Iedere dag is er in 315 woningen een brand die door verzekeraars wordt vergoed. „Dan hebben we het over een vlam in de pan, tot een compleet huis afgefikt”, zegt Rudi Buis van het Verbond voor Verzekeraars. „Gelukkig gaat het bij het merendeel om kleinere brandjes. De gemiddelde schade ligt op 2000 euro. Bij hennepplantages is dat bedrag vaak hoger, want het betreft vaak meerdere panden. En ook is er vervolgschade in de vorm van water en veelal sprake van stroomdiefstal.”

Het Verbond maakt zich ernstig zorgen om de branden. Vooral de branden ten gevolge van wietteelt zijn opvallend. „Het is een aanname, maar we denken dat er daarvan zo’n 6 per dag plaatsvinden. En 70 procent van de branden door hennep vindt plaats in gewone woonhuizen. Dat is zorgwekkend”, zegt Buis.

„Het gaat veelal mis met amateuristische installaties in leegstaande slaapkamers of op zolder, waar branden snel om zich heen kunnen grijpen en overslaan naar de rest van het huis en woningen van buren.”

Topje van ijsberg

Iedere dag zijn er dus 321 branden in woningen. Daarvan hebben er jaarlijks 2200 hennepteelt als oorzaak. Nog eens ongeveer 5000 hennepplantages worden opgerold voordat de boel in de hens vliegt. „Toch denken wij dat dit een topje van de ijsberg is en dat er veel meer hennepkwekerijen zijn”, zegt Buis.

Lees ook: Brand na telen wiet vaak niet verzekerd

Stichting Salvage, opgericht door de gezamenlijke brandverzekeraars om na een brand persoonlijke hulp te verlenen, heeft op verzoek van het Verbond van Verzekeraars een analyse gemaakt van alle meldingen en brandoorzaak in de periode 2012-2014. Daaruit blijkt dat van het totaal aantal meldingen bijna twee procent de oorzaak hennep heeft, ofwel één op de vijftig branden. Politie en brandweer registreren die gegevens niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dagelijks voor zes ton aan huisraad in de fik
Sluiten