Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 31 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

Caféweetje: 1 april hoezo? En hamburger-parfum?

Het is weer zover: 1 april staat voor de deur. De dag waarop we plezier beleven aan een ander die in een grap trapt of een ongeloofwaardige leugen gelooft. Enige waakzaamheid is dus geboden. Maar waarom is 1 april de dag van de ‘grappen’? Welke onzinverhalen werden de afgelopen jaren massaal geloofd? En zou Burger King op 1 april in Japan echt met een parfum met de geur van de Whopper-hamburger komen?

1 april, hoezo?

Op 1 april 1572 namen de Watergeuzen onverwacht Den Briel in. Het gezegde ‘Op 1 april verloor Alva (de Spaanse opperbevelhebber) zijn bril’, komt hieruit voort. De dag wordt gezien als een belangrijk moment in de Nederlandse Opstand. En dit historische feit wordt op 1 april nog elk jaar ‘gevierd’. Dat is althans een van de vele verklaringen waarom 1 april de ‘grappendag’ is. Maar of dit werkelijk de reden is,valt te betwijfelen. Deze verklaring berust namelijk op de Nederlandse geschiedenis terwijl in andere landen, zoals Frankrijk, België, Rusland en Engelstalige landen 1 april ook de dag is om mensen voor de gek te houden. Veel landen hebben hun eigen verklaring voor de oorsprong van de grappendag, gebaseerd op de nationale geschiedenis van dat land.

Goeie grap!

Het Nederlandse Jeugdjournaal maakt er graag werk van om op 1 april een onwaarheid de wereld in te slingeren. Zo meldde het Jeugdjournaal op deze grappendag onder andere dat er belasting op zakgeld zou worden geheven, dat men in het Rijksmuseum van Oudheden het hart van een mummie aan het kloppen had gekregen en dat MSN voor kinderen onder de 14 jaar verboden zou worden. Heineken kwam vijf jaar geleden met de zogenaamde introductie van de Heineken Bierpad. Een soort koffiepad waar bier mee ‘gezet’ kon worden.

Buitenland

Buitenlandse media nemen hun lezers, kijkers en luisteraars ook graag in de maling op 1 april. Zo kondigde de Belgische editie van Metro vorig jaar aan dat er een krant zou komen waarin ijssmaken geproefd konden worden door op bepaalde plaatsen het papier te likken.

De BBC bracht in de jaren 70 een radio-interview met een kosmosdeskundige die beweerde dat die 1 aprildag door het verschuiven van planeten de zwaartekracht heel even en heel iets zou verminderen. Wie precies om 09.47 uur omhoog zou springen zou iets wonderlijks meemaken. Naar verluidt belden na dat tijdstip verschillende mensen naar de redactie van de BBC met de bevestiging dat ze iets unieks hadden gevoeld.

De Britse Daily Mail berichtte op 1 april 1981 dat de organisatoren van de Londense marathon een Japanse deelnemer kwijt waren. Een vertaalfout in een brief die naar de Japanner was gestuurd, zou de oorzaak zijn. Daarin stond zogenaamd dat de race niet 26 mijl lang was, maar 26 dagen zou duren. De hardloper zou al dagen ergens in Engeland aan het rennen zijn. De krant huurde een Japanse hardloper in om op die dag een aantal plaatsen door te lopen. Mensen die de hardloper spotten zouden geprobeerd hebben hem te stoppen.

1 april 2015

Hoewel het steeds lastiger lijkt te worden een 1 aprilgrap uit te halen, doet Burger King dit jaar volgens ons toch een poging.

Woensdag 1 april 2015 komt de Burger King in Japan met een parfum. De geur van de Whopper, een hamburger, in een flesje.

Graptip

Hoe flauw ook, deze 1 aprilgrappen zijn stiekem toch best grappig:

– Bel je slachtoffer en doe je voor als medewerker van Whatsapp. Zorg dat je telefoon op anoniem bellen staat. Vertel je slachtoffer dat door een virus al zijn of haar whatsapp-berichten naar alle contacten in de telefoon zijn gestuurd, met wel gemeende excuses.

– Laat onder de ruitenwisser van de auto van een bekende een briefje achter met excuses voor de schade. Uiteraard is er helemaal geen schade.

– En nog een echte klassieker: chocoladevla in een shampoofles, succes gegarandeerd!

– Muntjes vastlijmen op de stoep, ook leuk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Caféweetje: 1 april hoezo? En hamburger-parfum?
Sluiten