Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 12 mrt 2015 / 19:40 uur

Brandbrief aan Mansveld over veiligheid spoor

Drie provincies, twintig gemeenten en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben donderdag een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor). Ze maken zich ernstige zorgen over de veiligheid van het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen door dichtbevolkte gebieden via de Brabantroute en overige Zuid-Nederlandse spoorlijnen.

Botsing

Aanleiding voor de brief is de botsing van een passagierstrein en een goederentrein bij Tilburg, afgelopen vrijdag. Na de botsing lekte uit de goederentrein het brandbare butadieen. De machinist bleek door een rood sein te zijn gereden. Dat had voorkomen kunnen worden als het sein beveiligd was geweest met een zogeheten ATBvv-systeem. Dit systeem waarschuwt de machinist als een spoorwegsein opdracht geeft snelheid te minderen. Wanneer de machinist niet reageert, remt het ATB-systeem automatisch.

Verbazing

De ondertekenaars zeggen verbaasd te zijn dat het sein geen ATBvv-systeem had. De installatie daarvan was namelijk beloofd na een bijna-ongeluk op dezelfde plek in 2007. Ze vragen Mansveld daarom na te gaan of eerder toegezegde veiligheidsmaatregelen intussen zijn uitgevoerd, en of geplande maatregelen naar voren kunnen worden gehaald.

De brief is opgesteld door de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus. Onder de mede-ondertekenaars zijn de gemeenten Zwijndrecht, Breda, Eindhoven, Roosendaal en Venlo en de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brandbrief aan Mansveld over veiligheid spoor
Sluiten