Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 9 mrt 2015 / 21:24 uur

Berucht bonnetje Teeven-deal gevonden

Het ‘bonnetje’ van de deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven bijna veertien jaar geleden sloot met drugscrimineel Cees H. is alsnog boven water gekomen. Dit meldt De Telegraaf. In 2001 sloot Teeven een deal met een drugscrimineel, waarbij deze een fors geldbedrag kreeg.

Hoger bedrag

Jarenlang werd door justitie volgehouden dat het om een bedrag van 1,25 miljoen gulden ging waar nog 750.000 gulden vanaf ging aan belasting. Dit blijkt echter een veel hoger bedrag geweest te zijn.

Lees ook: ‘Niet gelogen over deal Teeven met topcrimineel’

Vertrouwen

Eerder zei minister Ivo Opstelten dat afschriften en bonnetjes omtrent deze deal niet te vinden waren, waardoor een controle op de overschrijving onmogelijk was. Hij bleef toen volhouden dat de deal om 1,25 miljoen ging. Televisieprogramma Nieuwsuur ontdekte onlangs echter dat het om bijna 5 miljoen zou gaan. Opstelten zei toen tegen de Kamer dat men ‘hem maar moest vertrouwen’.

Dit vertrouwen blijkt nu echter misschien niet geheel terecht. Volgens De Telegraaf blijkt uit het bewuste afschrift dat er wel degelijk ruim 4,7 miljoen in plaats van 1,25 miljoen is overgemaakt naar H.

Motie van wantrouwen

D66-Kamerlid Magda Berndsen stelde in een debat vorige week al dat de minister het vertrouwen waar moet maken. Zo niet, kan hij een motie van wantrouwen tegemoet zien. Het ultieme bewijs zou het bonnetje zijn, dat dus nu boven water is.

Lees ook: Teeven: Kamer niet onjuist ingelicht over deal

Bedragen

Ongeveer een jaar geleden zei Opstelten overigens in een ander debat over de kwestie al niet precies te weten over welk bedrag het ging. Ook Fred Teeven, die inmiddels staatssecretaris is en naar eigen zeggen een olifantengeheugen heeft, zegt zich geen concrete bedragen te kunnen herinneren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Berucht bonnetje Teeven-deal gevonden
Sluiten