Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 4 mrt 2015 / 14:19 uur

AzG: situatie Oost-Oekraïne ‘alarmerend’

Ondanks het officiële staakt-het-vuren, heeft Artsen zonder Grenzen de noodhulpverlening in het oosten van Oekraïne opgeschaald. De hulporganisatie noemt de humanitaire situatie in met name de rebellenhoofdstad Loehansk ‘alarmerend’. Maar ook in andere steden leven inwoners zonder elektriciteit, verwarming, stromend water en medicijnen onder erbarmelijke omstandigheden.

De situatie voor burgers is volgens AzG aan beide kanten van de frontlinie slecht. Hoewel er officieel al twee weken een wapenstilstand heerst, wordt her en der nog steeds geschoten. De stad Debaltseve is na weken van gevechten volledig verwoest, zegt noodhulpcoördinator Olivier Antonin. „De mensen die er gebleven zijn, leven in opvangplaatsen of in kelders van gebouwen. Veel bewoners kwamen naar ons toe voor hulp, onder meer voor medicijnen voor chronische ziekten.”

Lees ook: ‘Rebellen Oekraïne halen wapens van front’

Noodhulp

In de stad Debaltseve helpen artsen van AzG de nog drie overgebleven lokale doktoren met het verzorgen van gewonden, uitdelen van medicijnen en basisgezondheidszorg. Ongeveer 20 duizend van de oorspronkelijke bewoners zijn geëvacueerd of gevlucht.

De achtergebleven inwoners in het oorlogsgebied zijn doorgaans ouderen en zieken. „We zien veel patiënten met luchtweginfecties, het gevolg van leven in vochtige, overbevolkte en onverwarmde kelders”, laat arts Zahir Muhammad Khan weten. De aanvoer van medicijnen naar het oosten van Oekraïne ligt sinds vorig jaar zomer zo goed als stil. Hierdoor stegen de prijzen van de nog verkrijgbare medicijnen voor onder meer chronisch zieken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AzG: situatie Oost-Oekraïne ‘alarmerend’
Sluiten