Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 10 mrt 2015 / 13:23 uur

Autokraker vaak zonder buit weer weg

Autokrakers keren vaak onverrichterzake huiswaarts. In een derde van de gevallen wordt er namelijk helemaal niets buitgemaakt en is er vaak alleen maar bereikt dat de eigenaar van het voertuig met een berg glasscherven zit opgezadeld.

Dit blijkt uit de uit de schadestatistieken van Carglass. Nog altijd worden er jaarlijks tienduizenden autoruiten ingetikt, maar vorig jaar was er wel een daling van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Navigatiesystemen

Als er wel iets wordt buitgemaakt, dan zijn het veelal navigatiesystemen. Opvallend is dat zowel de losse als ingebouwde systemen veel worden gestolen. Iets meer dan de helft zelfs bleek een ingebouwde navigatie te zijn.

In iets meer dan de helft van de gevallen stond de auto voor de eigen woning geparkeerd toen er werd ingebroken. 29% van de slachtoffers stond geparkeerd voor een familie- of vriendenbezoek of boodschappen doen toen er in hun auto werd ingebroken. Dat is aanzienlijk vaker dan bij auto’s die bij het werk staan geparkeerd (6%) of tijdens een trip voor een zakelijke afspraak (13%).

Lees ook: Lokauto tegen auto-inbraken

Inmiddels doet 10 procent aangifte van inbraak in de auto, tegen 2 procent in 2013. Vermoedelijk komt dat doordat aangifte doen veel simpeler is geworden.

Top 5 gestolen goederen

1 Navigatiesysteem (15%)
2 Handtas/aktetas (5%)
3 Gereedschap (5%)
4 Bril/zonnebril (3%)
5 Mobiele telefoon/laptop (3%)

Lees ook: Wasstraten tegen auto-inbraken

Kraak met bluetooth

Alleen het vermoeden dat er waardevolle spullen in een auto kunnen liggen, is vaak al voldoende aanleiding voor een inbraak. De autocriminelen worden de laatste jaren steeds inventiever. Zo wordt bluetooth gebruikt om bijvoorbeeld telefoons, laptops en tablets te lokaliseren. Met een speciale ontvanger kunnen inbrekers het signaal oppikken waarmee de automobilist zijn auto van een afstandje vergrendelt, waardoor ze vervolgens makkelijk en zonder braaksporen achter te laten in de auto kunnen komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Autokraker vaak zonder buit weer weg
Sluiten