Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 24 mrt 2015

Auto staat 23 uur per dag geparkeerd

Een auto staat gemiddeld in Nederland 23 van de 24 uur per dag stil. In die tijd kan iemand anders dan de eigenaar makkelijk zijn ritjes maken, vinden diverse gemeentes en instanties die vandaag een grootscheepse campagne lanceren om het aantal auto’s op korte termijn drastisch af te laten nemen.

In 2018 moeten er 100.000 mensen in Nederland zijn die hun auto verhuren en volgens onderzoek van Natuur & Milieu moet dat makkelijk kunnen. Zo’n 1,3 miljoen Nederlanders zouden bereid zijn om hun auto te delen. Voorwaarde is wel dat het eenvoudig te regelen is en de auto goed verzekerd is.

Geld verdienen

Deze gegevens worden vandaag in het kader van een grote autodeelcampagne gelanceerd. Samen met verzekeraar Centraal Beheer, de gemeentes Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Breda en Nijmegen en de grootste autodeelplatforms van Nederland, SnappCar en MyWheels, voert Natuur & Milieu de campagne uit.

”Nooit eerder was het zo makkelijk om geld aan je eigen auto te verdienen”, zegt Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu.

”Een gemiddelde auto in Nederland rijdt slechts een uurtje. Maar alle autokosten lopen de hele dag door, meestal honderden euro’s per maand aan vaste lasten. Wie zijn auto een paar keer per maand voor 40 euro per keer verhuurt, heeft z’n autokosten er zo uit. Bijna de helft van alle Nederlanders leent zijn auto nu al uit aan bekenden. Autodelen betekent milieuwinst, schonere lucht en een socialere maatschappij.”

Vanzelfsprekend

De campagneleiders denken dat er anders over autodelen gedacht moet worden. ”Autodelen moet normaal worden. We hopen dat het over 10 jaar net zo vanzelfsprekend is als autobezit. Het potentieel van 1,3 miljoen laat zien hoe reëel deze gedachte is,” aldus Van der Gaag.

Hoogopgeleide twintigers, dertigers en veertigers zijn de grootste groep autodelers, blijkt uit een analyse. Mannen zijn in de meerderheid bij zowel huur als verhuur. Voor huurders zijn de belangrijkste reden om een auto te huren: goedkoop (82 procent) en het gemak van een auto uit de buurt (68 procent). Daarnaast vindt 43 procent het goed voor het milieu.

Lees ook: ANWB start met autoleenservice

Verhuurders noemen, naast het financiële aspect, het delen van spullen als positief en het milieu-aspect. De middenklasse auto’s Ford Focus, Renault Megane en de Peugeot 206 worden het vaakst verhuurd. Kleine stadsauto’s zijn ook populair.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Auto staat 23 uur per dag geparkeerd
Sluiten