Rens Oving
Rens Oving Nieuws 3 mrt 2015 / 15:57 uur

Angst voor gluurbuur met drone

De regels voor drones worden dit jaar verspoeld, maar daar is lang niet iedereen even blij mee. Volgens Netwerk Notarissen zou het verstandig zijn om het vliegen met een drone boven andermans grond te verbieden omdat zij anders een wapen kunnen zijn bij burenruzies en vechtscheidingen.

Op 1 juli komt het kabinet met een nieuwe dronewet. Onder andere politie en brandweer moeten veel meer mogelijkheden krijgen om met drones te vliegen. Ook bedrijven zouden meer onbemande vliegtuigjes moeten kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hoogmasten te inspecteren of bij het bewaken van grote bedrijfsterreinen.

Lees ook: Politie en brandweer mogen drones gaan gebruiken

De drone-industrie staat al jaren te trappelen van ongeduld om meer te mogen vliegen. Maar Netwerk Notarissen waarschuwt om goed te onderzoeken hoe drones kunnen worden ingezet bij het uitvechten van burenruzies en bij echtscheidingen.

Lees ook: Drones worden onmisbaar

Er zijn regels in de wet die de verhouding tussen buren regelt. Zo mag je overhangende takken over jouw perceel na waarschuwing van de buren snoeien. „Zulke regels zijn er niet voor drones. Het is nu nog niet duidelijk hoe je buren moet aanpakken als zij met een drone boven mijn perceel vliegen en foto’s van mij en mijn familie maken”, zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.

Het kabinet schrijft zelf ook dat de regels rond privacy en het recreatief gebruik van drones verder onderzocht moeten worden. Om het zekere voor het onzekere voor het onzekere te nemen zou een verbod op vliegen boven andermans tuin en huis een hoop onduidelijkheid kunnen schelen denken de juristen.

Vechtscheiding

„Als niet duidelijk is wat er nu precies verboden is aan het gebruik van drones kunnen zich ook in vechtscheidingen onaangename zaken voordoen. Bijvoorbeeld dat in het kader van alimentatiebetaling de betalende ex wil bewijzen dat hij geen alimentatie meer hoeft te betalen omdat zijn ex inmiddels samenwoont met een nieuwe partner. Deze kan in de verleiding komen het bewijs te leveren met een aantal vluchten rondom de woning van de partner met een drone die is uitgerust met een camera”, waarschuwt Van der Geld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Angst voor gluurbuur met drone
Sluiten