Metro
Metro Nieuws 12 feb 2015 / 10:35 uur

World Press Photo voor foto intiem Russisch homostel

De beste foto van het afgelopen jaar is een intiem portret van een homostel in de Russische stad Sint Petersburg. Dat heeft de jury van de World Press Photo 2014 donderdag bekendgemaakt in Amsterdam. De foto was gemaakt door de Deense fotograaf Mads Nissen.

Intiem portret

De foto toont Jon en Alex, een Russisch koppel, die innig bij elkaar zijn in een donkere kamer waarvan de gordijnen gesloten zijn. Ze houden elkaars handen vast. De foto maakt deel uit van een serie over homofobie in Rusland.

Het leven voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wordt in Rusland steeds moeilijker, aldus de jury van de World Press Photo. "Seksuele minderheden worden geconfronteerd met wettelijke en sociale discriminatie, intimidatie en zelfs geweld van conservatieve, religieuze en nationalistische groeperingen."

"Terroristen gebruiken vandaag de dag aanschouwelijke beelden voor propaganda. Wij moeten reageren met iets subtielers en intensers en wat meer doordacht is", verklaart jurylid Pamela Chen.

Nissen

Fotograaf Mads Nissen is werkzaam voor voor het Deense dagblad Politiken. In totaal ontvingen 42 fotografen in acht verschillende categorieën een prijs. Ze komen uit zeventien landen. Onder de winnaars bevinden zich geen Nederlanders.

Voor de 58e editie van meest prestigieuze fotografiewedstrijd ter wereld zonden 5692 professionele fotografen bijna 100.000 foto’s in. De winnende foto’s zijn vanaf 18 april te zien op een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en reizen daarna de wereld rond langs honderd steden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
World Press Photo voor foto intiem Russisch homostel
Sluiten