Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 10 feb 2015 / 18:54 uur

Wie zijn toch die 6.706 kersverse Rotterdammers?

Rotterdam telt dit jaar bijna 7000 nieuwe inwoners. Een stijging die zich vooral laat verklaren doordat er meer mensen uit het buitenland komen overwaaien én er meer kinderen worden geboren. Natuurlijk zijn er ook Nederlanders die uit nieuwsgierigheid naar de stad trekken. Wie zijn die nieuwelingen? Waar komen ze vandaan en wat zijn hun eerste indrukken van het Manhattan aan de Maas?

‘Nog een beetje de toerist in eigen stad’

Van Amsterdam Noord naar Rotterdam Noord, a small step for man a big step for mankind. Maxime Cardol (24) en Bart Jansen (26) wonen nu twee jaar samen en noemen de Hooglandstraat in het Oude Noorden sinds 31 oktober hun thuis. „Wij werken allebei als freelance fotograaf en dan ben je eigenlijk niet echt gebonden aan een stad. Ik woonde al in Amsterdam en Bart is op een gegeven moment bij mij ingetrokken. De kamer was eigenlijk te klein voor ons beide en dus besloten we op zoek te gaan naar een andere plek. En ja, wat doe je als je de keus hebt tussen een wachtlijst in Amsterdam of een vrij appartement in Rotterdam? Dan kies je voor het laatste. Bovendien betaal je in Amsterdam vaak de hoofdprijs.” De overstap bevalt het stel wel. Bart: „Mijn roots liggen in Nieuwerkerk aan den IJssel, in dat opzicht is Rotterdam niet helemaal nieuw voor mij. Als je me vraagt of wij een goede keus hebben gemaakt, dan antwoord ik volmondig met ja! Rotterdam is een tikkie rustiger. Ik vind dat er een veel relaxtere sfeer hangt. In Amsterdam moet je meegaan in de flow.” Voor de van oorsprong Canadese Maxime die haar roots heeft liggen in Veenendaal voelt de stad nog nieuw aan. „Ik kijk erg uit naar de lente. Dan hoop ik de stad beter te ontdekken, nu voel ik me soms nog een beetje als een toerist in eigen stad.”

‘In Rotterdam wonen Rotterdammers, daar waar het in Amsterdam import is’

Daniël Bouw vertelt: „Vierentwintig jaar heb ik samen met mijn man Taco in Amsterdam gewoond. Ik heb de stad erg zien veranderen. Ik vind het er nu te druk, te vol en te blank. Dat was voor mij negen maanden geleden een van de redenen om te willen verhuizen. Taco kreeg een baan in Rotterdam, maar ik was het die zei: we gaan naar 010. Ik vind het heerlijk in Rotterdam. De maatschappij wordt in deze stad veel meer gereflecteerd. Alles loopt door elkaar en in Rotterdam wonen Rotterdammers, daar waar het in Amsterdam veel import is. Vrienden verklaarden ons eerder voor gek, maar als ze nu langskomen snappen ze wat we bedoelen. De Markthal, de Witte de Withstraat en het uitzicht van onze woning vlak naast het Maritiem Museum verbluft. Het allerleukste vind ik de toevallige ontmoetingen. Iedereen maakt een praatje.”

‘Elke donderdag kiest een van de twee een kroeg uit’

Zij komt uit Eindhoven, hij uit Amsterdam. Vraag is dan natuurlijk hoe de 30-jarige Merel van Beukering samen met vriend Pieter Brandt (30) in Rotterdam terecht is gekomen. „We zijn vier maanden geleden verhuisd en dat was een keus puur op gevoel,” vertelt Merel. „Het leek ons leuk om allebei in een stad te wonen die we nog niet kenden. Zo gezegd, zo gedaan. We wonen nu met veel plezier in Blijdorp.” De eerste indrukken zijn zeer positief, gaat de enthousiaste vrouw des huizes verder. „We hebben al veel van de Kop van Zuid gezien. Om de stad steeds een beetje beter te leren kennen, trekken we er elke donderdagavond op uit. Een van de twee kiest een kroeg uit en daar gaan we dan wat drinken.”

‘Thule groeit op in een unieke stad’

Kirsten Verdel vertelt. „Afgelopen 12 augustus is onze dochter Thule Verdel in Capelle aan den IJssel geboren. Ze is nu bijna zes maanden. Het was de bedoeling dat ik zou bevallen in het Erasmus MC, maar op de dag zelf bleek het ziekenhuis vol te zitten. Gekgenoeg bleken alle ziekenhuizen vol te zitten, waardoor we moesten uitwijken naar het IJsselland. Volgens mij geeft dat wel aan hoeveel kinderen er worden geboren. We hebben haar de dag erna meteen ingeschreven in Rotterdam. Ik ben blij dat mijn dochter opgroeit in zo’n unieke stad. Het unieke zit ’m niet alleen in de mensen maar ook in de stenen. Het DNA van Rotterdam vind je in de architectonische gebouwen. Wij wonen aan de Beukelsdijk in een huis met tuin. Thule groeit op in het centrum.”

‘Het is voor mij een nieuw avontuur in een nieuwe stad’

Ook de 28-jarige Ant van Koolwijk is komen overwaaien uit Amsterdam. De van oorsprong Nijmeegse vond het tijd voor een nieuwe stap, pakte haar biezen en vertrok anderhalve maand geleden naar Rotterdam. Samen met haar vriend woont ze aan de Zwaerdecroonstraat in de buurt van de Nieuwe Binnenweg. „Rotterdam leeft heel erg, het is hier gezellig er je ziet heel veel culturele ontwikkelingen. Voor mij is dit een groot nieuw avontuur in een stad die zich maar blijft ontwikkelen. Dat vind ik er zo leuk aan.”

Reageer op artikel:
Wie zijn toch die 6.706 kersverse Rotterdammers?
Sluiten