Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 feb 2015

VS: Cyberaanvallen bedreiging voor het land

De Verenigde Staten hebben cyberaanvallen door buitenlandse overheden en criminelen bovenaan de lijst gezet van grootste bedreigingen tegen het land. Reden is dat dergelijke aanvallen de nationale veiligheid ondermijnen.

Dat heeft James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, gezegd tijdens een bijeenkomst van het Amerikaanse Congres. Landen die als potentiële dreiging worden beschouwd zijn Rusland, China, Noord-Korea en Iran. Vooral Rusland vormt een groter gevaar dan tot nu toe werd ingeschat.

The Interview

De VS hebben afgelopen jaar meerdere keren te maken gehad met cyberaanvallen. In november werd bijvoorbeeld filmmaatschappij Sony Pictures gehackt door Noord-Korea vanwege de film The Interview. Daarin wordt de moord op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un beraamd.

Lees ook: VS wist af van de hack door Sony

Clapper moest overigens toegeven dat de VS zelf ook geen schoon geweten hebben als het om cyberaanvallen gaat. Afgelopen week kwam nog aan het licht dat de digitaal beveiliger Gemalto is gehackt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Gemalto beveiligt onder meer chips en simkaarten die ook in Nederland worden verkocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
VS: Cyberaanvallen bedreiging voor het land
Sluiten