Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 4 feb 2015 / 07:35 uur

Vrouw loopt na parkeren vaak toch nog schade op

Vrouwen letten slecht op waar ze hun auto parkeren. Ze doen dat bijvoorbeeld dicht in de buurt van winkelkarretjes en daardoor lopen hun auto’s vaker parkeerschade op dan die van mannen.

Een groot gedeelte van schades aan leaseauto’s ontstaat door eenzijdige ongelukken. In de meeste gevallen gaat het om schade door tegen een obstakel aan te botsen, gevolgd door het aanrijden van de voorligger.

Bij ruim een op de tien automobilisten ontstaat de eenzijdige schade echter door een ander, doordat de auto wordt aangereden terwijl deze geparkeerd staat. Dit alles concludeert Business Lease Nederland op basis van een analyse van 44.457 schades onder leaserijders.

Paaltje of stoepje

In de afgelopen drie jaar is een stijging te zien in het aantal auto’s dat wordt aangereden terwijl ze staan geparkeerd. ”Het is belangrijk dat als je parkeert, je niet alleen uitkijkt dat je geen paaltje of stoepje raakt, maar dat je ook in de gaten hebt hoe je ten opzichte van de overige weggebruikers en obstakels staat. Vermijd bijvoorbeeld parkeervakken in de buurt van winkelwagentjes. Neem de tijd om te parkeren, zodat je geen dingen over het hoofd ziet,” zegt Vincent Stikkelorum, Directeur Operations van Business Lease Nederland.

En daar zijn vrouwen dus niet zo handig in. Zij zijn het vaakst betrokken bij eenzijdige ongelukken: 46 procent ten opzichte van 39 procent van de mannen. Bijna één op de vijf vrouwen is daarbij de dupe van een aanrijding tegen hun geparkeerde auto.

In het geval van ruitschade zijn mannen juist weer vaker de pineut. Dat komt mede doordat zij meer langere afstanden op snelwegen afleggen en last hebben van steenslag.

Te laat gemeld

Opvallend is dat 11 procent van de schades van leaseauto’s pas aan het licht komt bij het inleveren van de auto. Reden hiervoor kan zijn dat de berijder het niet heeft opgemerkt of vergeet te melden omdat het om een relatief kleine schade gaat.

”Toch is het raadzaam om schade aan de auto direct te melden, zodat de kosten kunnen worden verrekend met het eigen risico. Hiermee voorkom je dat je achteraf de gehele rekening gepresenteerd krijgt,” aldus Stikkelorum.

Reageer op artikel:
Vrouw loopt na parkeren vaak toch nog schade op
Sluiten