Kees de Graaff
Kees de Graaff Nieuws 27 feb 2015 / 10:40 uur

Voedelsector Rusland profiteert van sancties

De Europese sancties, de crisis en de ineenstorting van de roebel hebben een aantal Russische voedselproducenten goed gedaan. Producenten van vlees, fruit, groenten, graangewassen, vis en suiker gaat het voor de wind, meldde The Moscow Times die een aantal voorbeelden geeft.

Zo is er vlees- en veevoerproducent Cherkizovo. Die zag zijn omzet in 2014 met 30 procent stijgen tot omgerekend ongeveer een miljard euro. Dat er een link is met de Europese sancties, is volgens een mededeling donderdag van het bedrijf duidelijk. De winst per maand verdubbelde ten opzichte van de maanden ervoor in dat jaar, nadat de import uit de EU in augustus was gestopt.

Suikerproductie stijft flink

Het als suikerproducent in 1995 begonnen conglomeraat Rusagro zag vorig jaar zijn omzet met 57 procent stijgen, ook tot ongeveer een miljard euro. De landbouwgigant heeft zich ook gestort op vlees, vetten en olie. De inkomsten uit vlees stegen in 2014 met 142 procent, die uit suiker met 32 procent. De snel stijgende suikerprijzen zijn ook een zegen voor graan-, soja- en suikergigant Razgulay.

Lees ook: Sancties tegen Rusland half jaar verlengd 

Bij het stoppen van de import van veel Europese producten, was het feest bij het nieuwe visserijbedrijf Russkoe More (2011). De waarde van de aandelen van het bedrijf stegen snel dankzij "de recordwinst".

Reageer op artikel:
Voedelsector Rusland profiteert van sancties
Sluiten