Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 feb 2015 / 20:45 uur

Visa omstreden imams ingetrokken

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag de visa ingetrokken van drie omstreden buitenlandse imams. Die zouden op 8 maart spreken op een benefietgala van de islamitische stichting Rohamaa in Rijswijk. Volgens critici zou het gaan om ‘haatimams’.

Het drietal stond niet in de lijst van personen die Nederland niet in mogen en kreeg daarom in eerste instantie de gevraagde visa. Na nader onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de visa weer ingetrokken. De overheid wil niet vertellen op welke informatie precies die beslissing is gebaseerd. Buitenlandse Zaken wil alleen kwijt dat die "past in het kader van het actieprogramma jihadisme".

Verkapt doel

Ook de namen van de drie imams zijn niet gepubliceerd. Stichting Rohamaa was dinsdagavond niet voor commentaar bereikbaar. De in totaal zeven gastsprekers die voor 8 maart gepland stonden, komen onder meer uit Egypte, Koeweit, Jordanië, Nigeria en België. Doel van de bijeenkomst is geld inzamelen om "vanuit Nederland en met de islam als vertrekpunt het welzijn van gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen over de gehele wereld te helpen verbeteren".

In de Tweede Kamer ontstond maandag onrust over de geplande komst van omstreden imams. VVD, CDA, D66 en de PVV wilden weten wat minister Lodewijk Asscher (Integratie) dacht te gaan doen tegen hun komst.

Wilders blij

PVV-leider Geert Wilders toonde zich dinsdag blij dat de visa zijn ingetrokken, maar sprak wel van "ongelofelijk amateurisme" van het kabinet. Het intrekken gebeurde volgens hem onder zware druk van de Tweede Kamer. De visa hadden "nooit en te nimmer" verstrekt mogen worden.

Burgemeester Michel Bezuijen van Rijswijk is bezorgd over de maatschappelijke onrust die is ontstaan over het benefietgala. Gemeente, politie en Openbaar Ministerie hebben maandagavond een "indringend, open en transparant gesprek" gehad met het bestuur van de stichting Rohamaa. Dat overleg wordt vervolgd. Het gemeentebestuur wijst erop dat het volgens de wet een evenement alleen kan verbieden als de openbare orde of de veiligheid in het geding zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Visa omstreden imams ingetrokken
Sluiten