Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 16 feb 2015 / 13:59 uur

Vijf tassen troep op elke 30 centimeter kustlijn

Plastic flessen, doppen en speelgoed teisteren de vissen en ander levend wezen in de zeeën. Jaarlijks belandt zo’n 4,8 tot 12,7 miljard kilo plastic in zee dat afkomstig is van mensen die in een straal van vijftig kilometer van de kust wonen, zo hebben onderzoekers in het blad Science berekend. Het is de eerste keer dat wetenschappers zo’n nauwkeurige schatting kunnen doen.

Bekend fenomeen is de ‘plastic soep’. Een drijvende vuilnisbelt genoemd in het noorden van de Stille Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven. "Niemand had tot op heden een goed beeld van de omvang van het probleem," zegt onderzoeker Kara Lavender Law. Om het gemiddelde cijfer van 8 miljard kilo per jaar in perspectief te plaatsen stelt de wetenschapper: "In de 192 onderzochte landen met een kustlijn wordt jaarlijks zo’n 275 miljard kilo aan plastic afval geproduceerd. Een groot gedeelte verdwijnt dus in de oceaan."

Vijf boodschappentassen

"8 miljoen metrische ton plastic afval is vergelijkbaar met het vinden van vijf boodschappentassen vol met plastic op elke dertig centimeter kustlijn die de 192 landen die onderzocht zijn, rijk zijn", zegt onderzoeker Jenna Jambeck.

Lees ook: Loom-bandjes straks in afvalberg

Onlangs claimden onderzoekers nog dat er tussen de 6.350 en 245.000 ton aan plastic aan het oppervlak van de oceanen drijft. Dit onderzoek laat zien dat er waarschijnlijk nog véél meer op de bodem en op het strand ligt.

Wordt nog erger

Het einde lijkt ook nog niet in zicht. Slecht afvalmanagement en toenemende vraag naar plastic zal zorgen voor meer afval dat uiteindelijk in de oceaan zal belanden. Vooral in ontwikkelingslanden krijgen andere dringende behoeften voorrang boven degelijk afvalmanagement.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf tassen troep op elke 30 centimeter kustlijn
Sluiten