Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Vijf jaar cel voor bekende Egyptische blogger

De bekende Egyptische activist en blogger Alaa Abdel Fattah is maandag door een Egyptische rechtbank tot vijf jaar celstraf veroordeeld. De rechtbank verklaarde Abdel Fattah schuldig aan het schenden van een wet die betogingen beperkt.

Na het uitspreken van het vonnis riepen medestanders van Abdel Fattah in de zaal leuzen tegen de militaire regering van Egypte. Abdel Fattah is één van de belangrijkste politieke bloggers van het land. Hij verwierf bekendheid met zijn acties voor democratie en tegen de autoritaire regering van toenmalig president Hosni Mubarak. De blogger kreeg daar in 2006 en 2011 korte celstraffen voor. Zijn internetactivisme droeg bij tot de val van Mubarak in februari 2011.

Meer straffen

Een andere Egyptische activist, Ahmed Abdulrahman, kreeg maandag ook vijf jaar celstraf, achttien anderen zijn tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Twee journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera moesten maandag voor dezelfde rechtbank verschijnen. Het gaat om Baher Mohamed en Mohamed Fahmy. Zij waren op 12 februari op borgtocht vrijgelaten. Ze zaten ruim een jaar vast. Ze zijn aangeklaagd voor het helpen van een terroristische organisatie, een verwijzing naar de verboden Moslimbroederschap. De zaak van de twee journalisten is verdaagd tot 8 maart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vijf jaar cel voor bekende Egyptische blogger
Sluiten